În 2015, România a demarat un proiect de realizare a trei spitale regionale, la Iaşi, Cluj şi Craiova. După opt ani nu a început construcţia pentru niciuna dintre cele trei unităţi medicale, dar pentru toate trei s-a terminat o etapă importantă: faza de proiectare şi reactualizarea costurilor. După spitalele regionale din Iaşi şi Cluj, Guvernul urmează să reaprobe indicatorii tehnico-economici ai investiţiei şi în cazul Spitalului Regional din Craiova, cel mai întârziat proiect din cele trei, dar şi cel mai scump, cu o valoare de peste 700 milioane euro, calculată după actualizarea costurilor.
Astfel, un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii prevede reactualizarea valorii totale a investiţiei în Spitalul Regional de Urgenţă din Craiova la 3,708 miliarde lei (circa 750 milioane euro, la cursul de schimb actual), în creştere cu 30,1% (723,7 milioane lei) faţă de valoarea estimată în 2019 (2,85 miliarde lei).
Dintre cele trei spitale regionale, cel din Craiova va costa cel mai mult. Spre comparaţie, după reactualizarea costurilor, investiţia în Spitalul Regional Iaşi este estimată la 3,28 miliarde lei (circa 660 milioane euro), iar cea în Spitalul Regional Cluj la 3,4 miliarde lei (circa 685 milioane euro).
Noua hotărâre de guvern, pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei, este necesară deoarece legislaţia în vigoare prevede această obligaţie în cazul în care valoarea unui obiectiv de investiţii creşte cu peste 100 de milioane lei.
Creşterea valorii investiţiei este motivată în principal de majorarea, în perioada 2019 – 2023, a preţului materiilor prime, materialelor de construcţii, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei sau combustibilului, “în contextul crizei mondiale în domeniu, efectelor colaterale ale crizei provocate de pandemia Covid-19 şi al conflictului aflat în imediata apropriere a graniţelor României”, susţin autorii proiectului, în nota de fundamentare.
Un alt motiv este apariţia unor diferenţe între soluţia tehnică aprobată în studiul de fezabilitate (SF) şi cea definitivată în proiectul tehnic (PT), care au rezultat în urma optimizării şi actualizării soluţiei tehnice în conformitate cu prevederile legislative în domeniu intrate în vigoare ulterior elaborării studiului de fezabilitate aprobat.
Astfel, în soluţia tehnică finală au apărut modificări precum adăugarea adăpostului de protecţie civilă ALA, prevederea unei secţii de anatomie patologică, modificarea poziţiei axelor aferente sistemului structural în vederea respectării cerinţelor Normativului pentru construcţii spitaliceşti, reconfigurarea scărilor pentru evacuare în caz de incendiu, conformarea clădirilor la cerinţele NZEB şi creşterea înălţimii nivelurilor.
Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va avea 807 paturi, bloc operator cu 19 săli de operaţie şi o suprafaţă construită de 40.323 metri pătraţi. Durata estimată de execuţie este de 4 ani.
În paralel, Ministerul Sănătăţii lucrează şi la o politică de resurse umane care să asigure toate resursele umane necesare acestor spitale.
Proiectul celor 3 spitale regionale a fost demarat în 2015, însă pe parcurs s-au înregistrat întârzieri majore, astfel că unităţile medicale vor fi finalizate în 2027, în cel mai bun caz.