Spitalul regional din Braşov va avea 968 de paturi, mai multe decât alte spitale regionale din ţară, şi va fi construit din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, potrivit declaraţiilor făcute de primarul oraşului, Allen Coliban, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea.
Astfel, studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional Braşov a ajuns la faza finală, a stabilirii a detaliilor pentru scenariile tehnice şi a detaliilor din devizul general.
Studiul de fezabilitate este realizat de un consorţiu de firme selectat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP şi Clifford Chance Badea SPRL.
În paralel, municipalitatea a demarat discuţiile pentru extinderea suprafeţei de teren alocată spitalului cu încă 6,45 de hectare.
De asemenea, experţii care se ocupă de proiect au făcut o evaluare a echipamentelor existente la nivelul spitalelor din Braşov şi au elaborat lista de echipamente necesare pe fiecare specialitate.
În urma evaluărilor realizate, spitalul va avea, în prima fază, 912 paturi pentru tratament de urgenţă şi 56 de paturi pentru tratament de zi - în total 968 de paturi. La sfârşitul acestei luni, Primăria Braşov va prezenta public conceptul arhitectural, structura spitalului pe fiecare secţie şi datele financiare.
"Spitalul regional Braşov este unul dintre cele 4 spitale regionale de care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene ar trebui să ţină cont în perioada următoare, în sensul de atragere de fonduri nerambursabile, cu atât mai mult cu cât ţara noastră dispune de fonduri europene în domeniul sănătăţii”, a declarat primarul Allen Coliban.
"Vorbim de o primă fază, pentru spitalul regional, care însumează paturile pentru medicina de urgenţă, dar vorbim şi despre o fază a doua, care să adauge la clădirea principală a spitalului funcţiuni complementare, astfel încât, la final, să avem un concept de «medical city» la Braşov. Este un proiect important de investiţii în infrastructura medicală din Braşov, un proiect important pentru comunitatea braşoveană, în care suntem parteneri, Consiliul Judeţean şi Primăria Braşov", a completat primarul.
După operaţionalizarea Spitalului Clinic Regional de Urgenţă Braşov, acesta va deservi locuitorii din trei judeţe – Braşov, Covasna şi Harghita, alocate în prezent centrului Târgu Mureş.