Spitalul regional din Craiova va fi mai mare şi mai scump decât spitalele din Iaşi şi Cluj, deşi va avea mai puţine paturi

Spitalul regional din Craiova va fi mai mare şi mai scump decât spitalele din Iaşi şi Cluj, deşi va avea mai puţine paturi

Spitalul regional din Craiova va fi mai mare şi mai scump decât unităţile medicale similare prevăzute să fie construite în Iaşi şi în Cluj, însă va avea o capacitate mai mică de tratament şi mai puţine locuri de parcare, arată indicatorii tehnico-economici aprobaţi luni de un consiliu interministerial.

Astfel, Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional a avizat indicatorii tehnico-economici ai “Spitalului Regional de Urgenţă Craiova”, la solicitarea Ministerului Sănătăţii.

Proiectul aprobat prevede că viitorul spital regional din Craiova va avea o suprafaţă desfăşurată de 165.256 mp şi 807 paturi pentru îngrijirea continuă a pacienţilor cu boli acute, 60 locuri în UPU, 30 paturi de chirurgie de zi, 15 paturi ingrijiri medicale de zi, 20 paturi de ingrijiri oncologice de zi. Unitatea sanitară va deţine 19 săli de operaţie.

Spre comparaţie, spitalul regional din Iaşi va avea o suprafaţă desfăşurată de 148.885 mp, iar cel din Cluj de 151.891 mp.

Spitalul din Craiova va dispune de un centru de tratament pentru cancer pentru toată Oltenia, dotat cu echipament si adecvat, alte facilităţi de sprijin, ce va funcţiona intr-o cladire separata, unita de corpul principal al spitalului, printr-un coridor, la nivelul primului etaj.

Spitalul va fi construit pe şapte niveluri, va avea 1.195 locuri de parcare şi un heliport H-3 cu cerinţele sale operaţionale specifice.

Valoarea investiţiei este de 2,85 miliarde lei, arată datele prezentate de Ministerul Sănătăţii, adică mai mare decât în cazul spitalelor regionale din Iaşi (2,38 miliarde lei) şi Cluj (2,57 miliarde lei).

Deşi costă mai puţin, spitalele regionale din Iaşi şi din Cluj sunt mai mari, potrivit indicatorilor tehnico-economici prezentanţi anterior. Astfel, Spitalul regional din Iaşi va avea 850 de paturi în regim de spitalizare continuă şi 40 paturi pentru spitalizare de zi şi 1.497 locuri de parcare auto, în timp ce spitalul din Cluj va avea 849 de paturi şi 1.396 locuri de parcare.

Potrivit ministerului, spitalul regional din Craiova va fi construit în jurul unui concept organizaţional de specialităţi medicale grupate în centre.

Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienţi şi specialităţi medicale, reflectând necesitatea unei relaţii de lucru strânse în furnizarea asistenţei acute şi de urgenţă secundară şi terţiară:

  • Centrul pentru cap şi gât cuprinzând specialităţi de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, Chirurgie maxilofacială;
  • Centrul toracic cuprinzând pulmonologia, cardiologia, chirurgia toracică, chirurgia cardiovasculară;
  • Centrul abdominal cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală;
  • Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală şi traumă cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară;
  • Centrul de Medicină Internă cuprinzând dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice şi endocrinologie, imunologie, hematologie;
  • Centrul pentru mamă şi copil cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie şi chirurgie pediatrică, neonatologie.
  • Radioterapie şi Oncologie (inclusivdepartment pediatric), inclusive radioterapie, chimioterapie şi medicină nucleară.

Clădirea va permite schimbarea utilizării paturilor sau adaptarea facilităţilor interne atunci când o parte a internărilor continue vor putea fi evitate şi transformate în spitalizări de zi, sau îngrijiri medicale în ambulatoriu.

Potrivit ministerului, în 18 octombrie urmează să fie emis acordul de mediu pentru spitalul regional din Craiova.

Potrivit ultimelor declaraţii ale ministrului Sănătăţii, spitalele regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova ar putea fi finalizate cel mai devreme în 2024.

În august 2018, ministrul susţinea că cererea de finanţare pentru spitalul regional din Iaşi va fi depusă în cursul lunii septembrie 2018 la Bruxelles, urmând ca în octombrie să fie depusă şi cererea pentru spitalul regional din Cluj. Termenele avansate atunci nu au fost respectate.

Ca urmare a întârzierii proiectului spitalelor regionale, Consiliul Judeţean Cluj a cerut să preia proiectul construirii spitalului regional din Cluj, însă ministrul Sănătăţii a respins solicitarea.

viewscnt