Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi, care urmează să fie construit în deceniul următor din fonduri europene, va costa 2,38 miliarde lei (circa 500 milioane euro) şi va fi realizat în patru ani, potrivit indicatorilor tehnico-economici ai proiectului.
Noul spital urmează să fie construit pe un teren selectat în 2017, care se află în municipiul Iaşi, zona Moara de Vânt - Podgoria Copou. Spitalul va avea 850 de paturi în regim de spitalizare continuă şi 40 paturi pentru spitalizare de zi.
Terenul are o suprafaţă de 12 ha (120.000 mp) şi este în afara zonei urbane a oraşului Iaşi, la aproximativ 9 km de centrul oraşului.
Din punct de vedere arhitectural, SRU Iaşi va fi un complex de construcţii pe 7 etaje: subsol, parter şi cinci etaje superioare.
„Este însoţit de o parcare subterană independentă, cu două etaje. Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter şi primul etaj), în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare (2, 3 şi 4). Trei turnuri ce cuprind unităţile de spitalizare, se ridică, desfăşurându-se de la etajul 2 la etajul 5 (4 etaje în total). Suprafaţa totală construită a spitalului este de 148.885m2”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii.
Amprenta clădirii este de 27.340 m2, în timp ce suprafaţa totală utilă este de 70.108 m2, valoare ce nu include spaţii tehnice, circulaţii majore şi suprafaţă pentru extinderea ulterioară în subsol.
Volumul total construit este de 678.163 m3. Spitalul va dispune de 1.497 locuri de parcare auto, la care se vor adăuga locuri de parcare pentru motociclete, biciclete, ambulanţe şi o staţie de autobuz.
“Din punct de vedere funcţional, noul SRU va fi construit în jurul unui concept organizaţional de specialităţi medicale grupate în centre. Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienţi şi specialităţi medicale, reflectând necesitatea unei relaţii de lucru strânse în furnizarea asistenţei acute şi de urgenţă secundară şi terţiară”, arată proiectul.
Astfel, spitalul va include centrul pentru cap şi gât, centrul toracic, centrul abdominal, centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală şi traumă , centrul de medicină Internă, centrul pentru mamă şi copil, precum şi paturile pentru spitalizare de zi şi spaţiile pentru servicii medicale ambulatorii.
“Noul Spital Regional de Urgenţă planificat pentru Iaşi va deveni un pol de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea Nord-Est, destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză de nivel înalt. SRU va prelua rolul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf Spiridon" (1.103 paturi)”, mai arată proiectul.
Proeictul de act normativ a fost elaborat după ce consiliul interministerial a aprobat indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru construcţia spitalului regional din Iaşi.
Potrivit ultimelor declaraţii ale ministrului Sănătăţii, spitalul Regional din Iaşi ar putea fi finalizat abia în 2024, în loc de 2023, termen avansat anterior.
În august 2018, ministrul susţinea că cererea de finanţare pentru spitalul regional din Iaşi va fi depusă în cursul lunii septembrie 2018 la Bruxelles, urmând ca în octombrie să fie depusă şi cererea pentru spitalul regional din Cluj. Termenele avansate atunci nu au fost respectate.
Ca urmare a întârzierii proiectului spitalelor regionale, Consiliul Judeţean Cluj a cerut să preia proiectul construirii spitalului regional din Cluj, însă ministrul Sănătăţii a respins solicitarea.