Statele Unite vor produce ingrediente farmaceutice active pentru a nu mai depinde de importurile din China

Statele Unite vor produce ingrediente farmaceutice active pentru a nu mai depinde de importurile din China

Administraţia Statelor Unite face primii paşi pentru a elimina dependenţa de ingredientele farmaceutice active (API) produse în China şi finanţează o companie care va fabrica aceste produse pe teritoriul SUA.

Potrivit publicaţiei The New York Times, administraţia Trump a semnat un contract pe 4 ani în valoare de 354 milioane dolari cu o companie nou-înfiinţată în Richmond, statul Virginia, pentru a produce medicamente generice şi API necesare pentru tratamentul Covid-19 şi care acum sunt importate din alte ţări – în special din China şi India.

Compania, numită Phlow, a primit contractul de la Autoritatea pentru Cercetare-Dezvoltare Biomedicală Avansată, o organizaţie publică americană. Contractul poate fi extins la o valoare totală de 812 milioane dolari pentru o perioadă de 10 ani.

“Este un moment istoric în eforturile Americii de a aduce în ţară producţia farmaceutică şi lanţurile de aprovizionare”, a declarat luni seară Peter Navarro, consilier pentru comerţ al preşedintelui Donald Trump.

Potrivit administraţiei americane, proiectul va asigura producţia de medicamente esenţiale pe teritoriul SUA într-un mod care să asigure un nivel competitiv al costurilor.

Administraţia americană a ales să acorde acest contract unei noi companii, deşi în SUA există mulţi furnizori de produse farmaceutice pentru marile grupuri din sector.

Totuşi, aceşti furnizori americani fabrică de obicei produse finite folosind ingrediente farmaceutice importate în principal din Asia, neexistând producţie locală de API în SUA.

Mai mulţi experţi au avertizat în ultimele luni că lanţul de aprovizionare cu medicamente din SUA este deficitar şi că ţara depinde în mod periculos de furnizori externi chiar şi pentru medicamente esenţiale.

În cadrul proiectului vor fi implicate, pe lângă compania Phlow, şi alte entităţi, precum compania non-profit Civica Rx, creată în 2018 cu scopul de a asigura spitalelor americane medicamente generice mai ieftine, Ampac Fine Chemicals şi  Medicines for All Institute, o organizaţie non-profit înfiinţată de  Virginia Commonwealth University şi care primeşte finanţări inclusiv de la Bill and Melinda Gates Foundation.

Şi alte state, în special din Europa, au transmis semnale similare în ultimele luni, intenţionând să investească în facilităţi de producţie de medicamente sau API pe teritoriul lor pentru a nu mai depinde de importurile din China.

viewscnt