Statinele şi efectele anti-cancer ale acestora

Statinele şi efectele anti-cancer ale acestora

Aproximativ 40 de milioane de adulţi din SUA iau o statină pentru a scădea nivelul colesterolului şi pentru a-şi reduce riscul de boli de inimă, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii. Oamenii de ştiinţă aduc o veste bună cu privire la utilizarea statinelor, care ar putea oferi un beneficiu suplimentar de protecţie împotriva cancerului. Efectele anti-cancer ale acestor medicamente au fost îndelung studiate.

Studiile timpurii efectuate pe animale au arătat că statinele ar putea stimula dezvoltarea cancerului la rozătoare. Rezultatele obţinute din studiile observaţionale şi din studiile randomizate controlate care investighează efectul statinelor asupra bolilor de inimă au stârnit temerile cercetătorilor, arată MedicineNet.com.

Totuşi, studiile nu au arătat rate mai mari de cancer, dimpotrivă, au sugerat că persoanele care iau statine sunt mai puţin susceptibile să fie diagnosticate cu cancer de prostată şi trăiesc mai mult după un diagnostic de cancer la sân, colorectal, renal sau pulmonar decât persoanele cu aceleaşi boli, dar care nu iau statine.

Mulţi cercetători continuă să studieze relaţia dintre statine şi cancer. Printre ei este dr. Chiara Melloni, profesor asociat la Şcoala de Medicină Duke University din Durham, Carolina de Nord, care împreună cu colegii ei a investigat dacă utilizarea statinei le-a afectat pe persoanele cu cancer colorectal.

Efectele statinelor asupra cancerului colorectal

Oamenii de ştiinţă americani au analizat înregistrările medicale ale 29.498 de veterani, diagnosticaţi cu cancer colorectal, din 2001 până în 2011.

După aproximativ cinci ani de monitorizare, cei care au luat o statină în momentul diagnosticării cancerului au fost cu 31% mai puţin predispuşi riscului de deces din orice cauză şi cu 38% mai puţin predispuşi riscului de deces din cauza cancerului colorectal decât cei care nu au luat statine.

,,Descoperirile preliminare confirmă faptul că statinele pot avea un beneficiu în ceea ce priveşte supravieţuirea generală a pacienţilor cu cancer colorectal", a declarat dr. Chiara Melloni.

O enzimă care joacă dublu rol

Dr. Ronac Mamtani, un medic oncolog de la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că ultima descoperire este similară cu alte studii derulate în cancerul de sân, prostată şi colorectal care arată că persoanele care iau statine au rezultate mai bune în aceste cancere.

Însă lui Ronac Mamtani i s-a părut extrem de interesantă o altă concluzie, care s-a desprins din acest ultim studiu şi anume că statinele par să protejeze mai bine împotriva morţii survenite din cauza unui cancer colorectal decât în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. O statină a scăzut riscul de atac de cord cu 9% şi accident vascular cerebral cu 23%, comparativ cu reducerea de aproape 40% a decesului cauzat de cancer colorectal.

Explicaţia lui Mamtani este că supravieţuirea îmbunătăţită observată în aceste studii ar putea fi biologică, datorită modului în care funcţionează o statină. Medicamentele blochează o enzimă de care organismul are nevoie pentru a produce colesterol, numită HMG-CoA.

Conexiunea cu cancerul se bazează pe faptul că această enzimă joacă, de asemenea, un rol în ciclul normal de creştere a celulelor. Când statina blochează acest proces, aceasta interferează cu ciclul celulei într-un mod care poate ajuta la împiedicarea creşterii celulelor canceroase.

Oncologul susţine însă că şi alţi factori ar putea face ca statina „să pară protectoare atunci când, de fapt, aceasta poate nu are niciun efect”. În opinia acestuia, ,,persoanele care iau statine ar putea avea un stil de viaţă mai sănătos decât cele care nu urmează un tratament cu statine, iar acest lucru contribuie la riscul lor mai mic de a dezvolta cancer sau de a le ajuta să trăiască mai mult după un diagnostic de cancer.”

viewscnt