Studiu: 30% dintre românii din oraşe apelează mai frecvent la servicii medicale private decât la cele de stat

Studiu: 30% dintre românii din oraşe apelează mai frecvent la servicii medicale private decât la cele de stat

Aproape o treime (30%) dintre românii lare locuiesc în mediul urban apelează mai frecvent la servicii private decât la cele de stat, cele mai mari procente fiind înregistrate în rândul tinerilor şi a locuitorilor din zona Capitalei, arată un studiu privind percepţia românilor asupra calităţii serviciilor medicale din mediul urban.

“Rezultatele arată că piaţa serviciilor medicale private este încă în continuă creştere, mai ales datorită tinerilor care beneficiază de asigurări private din partea angajatorilor. Alte motive pentru care sunt preferate clinicile private includ curăţenia, confortul, timpul scurt de investigaţie şi faptul că pacienţii se simt mai respectaţi”, arată un comunicat care prezintă rezultatele studiului.

Autorii cercetării menţionează că spitalele şi policlinicile de stat au avantajul costului redus şi beneficiază de încrederea oamenilor în capacităţile personalului medical.

Cu toate acestea, încrederea oamenilor înregistrează aproximativ acelaşi procentaj şi în personalul medical din zona privată.

„Explicaţia este simplă, legată de faptul că pacienţii ştiu că majoritatea medicilor activează în ambele sisteme”, arată studiul.

Servicii medicale de stat vs. servicii medicale private

“Deşi aproape toţi cetăţenii români au dreptul să beneficieze de servicii medicale gratuite, 30% dintre cei intervievaţi au declarat că apelează mai frecvent la servicii private, procentul fiind chiar mai mare (43,1%) în rândul tinerilor sub 25 de ani şi a celor care locuiesc în Bucureşti-Ilfov (42,2%)”, menţionează comunicatul.

Potrivit studiului, spitalele de stat sunt preferate în general, de persoanele de peste 35 de ani, mai mult de bărbaţi şi de locuitori ai provinciilor Transilvania (75,5%), Moldova (74,4%) şi Banat-Crişana (72%).

Pentru peste două treimi (68,3%) dintre cei care aleg această variantă, motivul principal este unul financiar. “Costul este singurul atribut pozitiv al serviciilor de stat”, arată studiul.

În schimb, serviciile medicale private au mai multe puncte forte, printre care curăţenia (81%), respectul primit de pacient (75%), timpul scurt în care se derulează investigaţiile (74,7%), medici mai profesionişti (57,5%) şi încredere generală (51%)., potrivit raportului.

“Dacă nu ar exista costuri destul de prohibitive pentru anumite categorii sociale, românii ar apela mult mai mult la serviciile private, dar mai ales tinerii între 25 si 34 de ani (76%)”, relevă studiul.

Principalii jucători din piaţa serviciilor medicale private

În România există câteva lanţuri mari de furnizori de servicii medicale private şi câţiva jucători locali importanţi, însă notorietatea lor este diferită.

La capitolul notorietate si recunoaştere, chiar dacă nu au apelat încă la serviciile uneia dintre clinici, clasamentul este condus de Regina Maria (82,65%), Medlife (76,7%), Synevo (49,3%), Sante (47,9%) şi Medicover (32,4%).

„De menţionat că foarte mulţi (48,4%) nu au putut da un răspuns la această întrebare, alegând ”Altele” (39%) sau ”Nu ştiu” (9,4%), ceea ce arată că există o oportunitate enormă pentru clinici să îşi atragă şi fidelizeze pacienţi care încă nu au un furnizor preferat”, menţionează studiul.

În ceea ce priveşte top 5 clinici la care au apelat deja românii, clasamentul nu este cu mult diferit. Medlife si Regina Maria ocupa primele locuri (32%), urmate de Synevo (27%), Sante (17%) si Hiperdia (11%).

Studiul privind percepţia românilor asupra calităţii serviciilor medicale din mediul urban a fost realizat de compania Reveal Marketing Research în noiembrie 2019. La studiu au luat parte 845 de respondenţi, 443 de femei si 402 bărbaţi, cu vârsta de peste 18 ani.

viewscnt