Studiu: Chiar și o singură doză de vaccin anti-HPV reduce semnificativ prevalența infecției HPV

Studiu: Chiar și o singură doză de vaccin anti-HPV reduce semnificativ prevalența infecției HPV
decembrie 30 11:03 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Chiar și o singură doză de vaccin anti-HPV reduce semnificativ prevalența infecției cu virusul human papilloma virus (HPV) în rândul femeilor, arată un nou studiu realizat de National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) din Statele Unite.

Vaccinarea anti-HPV presupune realizarea unei serii de trei doze. Totuși, studiul arată că, în SUA, două treimi dintre adolescente au primit cel puțin o doză de vaccin anti-HPV, în timp ce seria completă de 3 doze s-a realizat doar pentru aproximativ jumătate dintre adolescente.

“Este o prioritate să-i facem pe adolescenți să înceapă prima doză de imunizare, cu scopul ca ei să finalizeze seria recomandată. Descoperirile noastre sunt promițătoare. Totuși, acest lucru nu sugerează că o singură doză este adecvată, cel puțin până când nu obținem răspunsuri clare în urma studiilor care se desfășoară în prezent”, a afirmat dr. Ashish A. Deshmukh de la UTHealth School of Public Health din Houston, citat de Reuters.

Cercetătorii au investigat date oficiale din 2009 până în 2016 pentru a evalua prevalența infecției cu HPV în rândul femeilor din SUA în funcție de numărul de doze de vaccin primite.

Studiul a inclus 1.620 de famei, din care 1.004 nu au fost vaccinate, în timp ce 106 au primit o doză de vaccin, 126 au primit două doze, iar 384 au primit trei doze.

Prevalența infecției cu HPV de tip 6, 11, 16 și 18 a fost de 2,4% în rândul femeilor care au primit o doză de vaccin, mai mică decât în cazul celor care au primit două doze (5,1%) sau trei doze (3,1%).

În cazul femeilor nevaccinate, prevalența infecției a fost mult mai mare, de 12,5%, arată studiul prezentat recent în publicația JAMA Network Open.

După ajustarea la alți factori, probabilitatea apariției infecției cu HPV a fost în continuare mult mai mare în rândul femeilor nevaccinate, de 7,4%, comparativ cu femeile vaccinate.

Riscul apariției infecției HPV este mai mare la femeile care au avut peste 5 parteneri sexuali (11,6%) decât în rândul celor cu cel mult 5 parteneri sexuali (3,3%), relevă studiul.

Cercetătorii consideră că studiul ar putea avea implicații mai mari mai ales în statele mai sărace, lipsite de resurse pentru a finanța vaccinarea anti-HPV, în care prevalența cancerului de col uterin rămâne ridicată.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu