Studiu: Chirurgia bariatrică, mai periculoasă pentru bărbați decât pentru femei

Studiu: Chirurgia bariatrică, mai periculoasă pentru bărbați decât pentru femei
septembrie 30 09:00 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Chirurgia bariatrică utilizată pentru pierderea în greutate în general a persoanelor cu obezitate este mai periculoasă pentru bărbați decât pentru femei, bărbații fiind de cinci ori mai predispuși să moară în 30 de zile de la procedură, arată un nou studiu.

Șansele bărbaților de a muri sunt de aproape trei ori mai mari, au spus cercetătorii care au analizat mii de proceduri de chirurgie bariatrică la pacienții obezi din Austria pe termen lung. Una din explicații este aceea că în comparație cu femeile, bărbații care optează pentru o intervenție chirurgicală de slăbire tind să fie mai în vârstă și să aibă mai multe probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2.

„Procedurile chirurgicale sunt unele dintre cele mai reușite modalități de a ajuta persoanele cu obezitate extremă să piardă în greutate, dar pot veni cu complicații”, a declarat dr. Hannes Beiglbock, de la Universitatea de Medicină din Viena, co-autorul studiului,.

„Deși riscul absolut de a muri după o intervenție chirurgicală bariatrică este scăzut, rezultatele studiului nostru evidențiază un risc de mortalitate substanțial crescut în rândul bărbaților în comparație cu femeile”, a spus Beiglbock.

,,Femeile par mai dispuse să ia în considerare operația de slăbire mai devreme, în timp ce bărbații tind să aștepte până când au mai multe probleme de sănătate”, a adăugat Beiglbock.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele despre daunele medicale de la asigurările de stat austriece. În total, aproape 20.000 de pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală pentru obezitate între ianuarie 2010 și decembrie 2018 au fost incluși și urmăriți în medie timp de cinci ani.

Între ianuarie 2010 și aprilie 2020, mai puțin de 2% dintre pacienți au murit. Dar, rata mortalității a fost de aproape trei ori mai mare la bărbați decât la femei (0,64% față de 0,24%). Decesele au fost rare, dar mortalitatea la 30 de zile a fost de cinci ori mai mare la bărbați decât la femei (25 decese, 0,5% versus 12 decese, 0,1%).

Dintre cei care au murit, bolile cardiovasculare și tulburările psihiatrice au fost cele mai frecvente afecțiuni. Diabetul de tip 2 a fost mai frecvent la bărbați decât la femeile care au murit (43% față de 33%), iar cancerele au fost mai frecvente la femei decât la bărbați (41% față de 30%), potrivit raportului.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu