Studiu: Consumul de alimente bogate în flavonoli reduce riscul de Alzheimer

Studiu: Consumul de alimente bogate în flavonoli reduce riscul de Alzheimer

Persoanele în vârstă care consumă frecvent alimente bogate în flavonoli – antioxidanţi care se găsesc mai ales în fructe, legume şi ceai – au riscuri mai mici de a dezvolta boala Alzheimer, arată un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Rush din Chicago.

În studiu au fost înrolaţi 921 de persoane, cu o vârstă medie de 81 de ani şi fără demenţă, care au fost urmărite apoi timp de şase ani.

În perioada studiului, 220 de persoane înrolate au fost diagnosticate cu Alzheimer.

Cercetătorii au analizat datele obţinute şi au ajuns la concluzia că persoanele cuprinse în studiu care au consumat cel mai des alimente bogate în flavonoli au avut un risc cu 50% mai mic de a dezvolta Alzheimer faţă de cei care au consumat cel mai puţin astfel de alimente, potrivit studiului prezentat în publicaţia Neurology.

Mai exact, persoanele care au consumat, în medie, 15.3 miligrame de flavonoli pe zi au avut cel mai mic risc de Alzheimer, iar cei cu un consum mediu de 5,3 miligrame au avut cel mai mare risc.

În grupa cu cel mai mare consum de flavonoli, 15% dintre persoane au dezvoltat Alzheimer, în timp ce procentul a fost de 54% la grupa cu cel mai mic consum. Diferenţa a rămas similară şi dacă s-au ajustat datele la lţi factori de risc, precum prezenţa diabetului sau un istoric medical cu infarct miocardic sau AVC.

“O dietă sănătoasă care conţine fructe şi legume variate este crucială pentru menţinerea sănătăţii pe termen lung, mai ales al sănătăţii creierului”, a explicat dr. Thomas Holland, profesor la universitatea Rush şi autor principal al studiului, citat de Reuters.

Flavonolii reprezintă o subgrupă de flavonoide (cunoscute şi ca bioflavonoide), un grup de compuşi derivaţi din plante care au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii.

Studii anterioare au asociat consumul de flavonoide cu un risc mai mic de a dezvolta Alzheimer, însă nu se cunoştea efectul specific al flavonolilor.

viewscnt