Studiu: Femeile cu diabet care fac tratament cu metformină au riscuri mai mici de deces în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2

Studiu: Femeile cu diabet care fac tratament cu metformină au riscuri mai mici de deces în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2
iunie 23 10:53 2020 Timp citire articol: 1 minut(e)

Femeile cu diabet care fac tratament cu metformină au riscuri mai mici de deces în cazul infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, arată un nou studiu observațional realizat în Statele Unite. 

Metformina este folosită frecvent, în monoterapie sau în combinație cu alte medicamente, pentru tratamentul pacienților cu diabet zaharat de tip 2. De multe ori, medicamentrul este folosit ca tratament de primă linie.

Noul studiu, care a analizat 6.200 de pacienți adulţi cu diabet sau obezitate și testați pozitiv cu SARS-CoV-2, a arătat o rată de deces mai mică în rândul femeilor care făceau tratament cu metformină decât în cazul celorlalte subgrupuri de pacienți.

După ajustarea la alți factori de risc, riscul de deces în cazul pacientelor care au luat metformină cel puţin 90 de zile înainte de a se îmbolnăvi de Covid-19 a fost mai mic cu 21-24%.

În schimb, metformina nu a redus riscul de deces la bărbații care urmau tratament cu acest medicament.

Autorii studiului explică rezultatele prin faptul că metformina reduce nivelul de TNF-alfa (factor de necroză tumorală), o citokină proinflamatorie care poate înrăutăți starea pacienților cu Covid-19 – însă acest proces se produce într-o măsură mai mare la femei decât la bărbaţi.

“Am văzut rezultate pozitive doar la femei, iar metformina scade nivelul de TNF-alfa la şoarecii de sex feminin, ceea ce ar putea sugera că acest tratament este benefic în cazul femeilor cu Covid-19 ca urmare a efectului asupra TNF-alfa”, a afirmat Carolyn Bramante, cercetător la Universitatea din Minnesota și coautor al studiului, citată de Reuters.

Cercetătorii menționează că este nevoie de realizarea unor studii clinice ample pentru a putea confirma rezultatele studiului observațional.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu