STUDIU: FIV nu crește riscul de cancer ovarian

STUDIU: FIV nu crește riscul de cancer ovarian
noiembrie 20 09:00 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Fertilizarea in vitro nu pare să crească riscul unei femei de cancer ovarian, potrivit unui nou studiu care a analizat mai mult de 30.000 de femei. Studii anterioare sugerau că femeile care au folosit FIV pentru a rămâne însărcinate pot fi expuse riscului de cancer ovarian, din cauza nivelurilor crescute de hormoni sexuali necesari pentru stimularea producției ovariene.

În acest nou studiu, cercetătorii au analizat datele din Olanda și au comparat 30.600 de femei care au primit stimulare ovariană între 1983 și 2001 și aproape 10.000 de femei infertile care nu au primit un astfel de tratament. După o monitorizare mediană de 24 de ani, timp în care jumătate dintre femei au fost urmărite mai mult, jumătate mai puțin timp.), oamenii de știință au descoperit la unele femei 158 ​​de tipuri de cancer invaziv și 100 de tumori ovariene.

În opinia cercetătorilor, femeile cu FIV nu au avut un risc mai mare de cancer decât femeile infertile care nu au avut FIV- chiar și după ce au trecut mai bine de 20 de ani. În comparație cu femeile din populația generală, femeile care au utilizat FIV au avut un risc mai mare de cancer ovarian.

Cercetătorii au spus că acest lucru este cauzat în principal de faptul că o proporție mai mare de femei care au făcut FIV nu au avut niciodată copii. S-a dovedit că lipsa unui copil este un factor de risc puternic pentru cancerul ovarian. De asemenea, cercetătorii au descoperit că riscul de cancer ovarian a scăzut în rândul femeilor cu un număr mai mare de cicluri FIV de succes care au dus la naștere.

În comparație cu femeile din populația generală și femeile infertile care nu făcut FIV, femeile cu FIV aveau aproape duble șanse de tumorile ovariene. Dar riscul nu a crescut după mai multe cicluri de tratament sau după o mai lungă urmărire, sugerând că s-ar putea datora mai degrabă caracteristicilor subiacente ale pacientelor decât FIV în sine, potrivit cercetătorilor.

„În mod liniștitor, femeile care au primit stimulare ovariană pentru FIV nu prezintă un risc crescut de cancer ovarian malign, nici măcar pe termen lung. Cu toate acestea, este important să spunem că deși urmărirea din studiul nostru a fost îndelungată, vârsta medie a femeilor la sfârșitul urmăririi a fost de doar 56 de ani”, a declarat Flora van Leeuwen, epidemiolog la Institutul Olandez pentru Cancer din Amsterdam, autorul principal al studiului.

Observând că incidența cancerului ovarian crește la vârste mai înaintate, medicul a atras atenția că este important să fie urmărite femeile care au avut FIV chiar mai mult timp.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu