Studiu: Igiena precară a mâinilor reprezintă principala cauză a transmiterii superbacteriei E.coli

Studiu: Igiena precară a mâinilor reprezintă principala cauză a transmiterii superbacteriei E.coli

Unul dintre cele mai simple moduri de a limita infecţiile provocate de baceria rezistentă la antibiotice E.coli este spălatul mâinilor după folosirea toaletei, arată un studiu realizat în Marea Britanie.

Infecţiile provocate de E.coli, care pot provoca decesul, sunt de obicei asociate cu mâncarea încălzită insuficient şi cu legumele crude care nu sunt spălate corespunzător.

Totuşi, un grup de cercetători britanici a realizat o analiză genetică a mii de probe de E.coli şi a descoperit că cele mai multe infecţii sunt provocate în Marea Britanie de o tulpină a bacteriei prezentă în principal în intestine şi în canalizări şi mult mai puţin în alimente.

Astfel, studiul sugerează că infecţiile cu E.coli sunt răspândite în principal de particule de fecale umane transmise de la o persoană la alta, arată rezultatele cercetării prezentate recent în publicaţia Lancet Infectious Diseases.

Studiul a fost condus de David M. Livermore, specialist în microbiologie în cadrul University of East Anglia, care consideră că E.coli se comportă ca “Dr Jekyll and Mr Hyde” – bacteria poate fă prezentă în intestinul oamenilor şi animalelor fără a provoca infecţii, dar un număr de tulpini agresive pot infecta alimente şi cauza infecţii foarte grave la oameni.

“}n ultimii 15 ani, E.coli a devenit semnificativ mai rezistentă la antibiotice şi mai greu de tratat”, a declarat David M. Livermore, pentru Reuters.

Cercetătorii cunoşteau faptul că tulpini de E.coli sunt prezente la oameni şi în diverse alimente, dar nu era clar dacă infecţiile sanguine sunt provocate de alimente sau transmise mai ales între oameni.

Rezultatele au fost obţinute după ce cercetătorii au realizat secvenţierea genomului din probe colectate în 2013 şi 2014 de la oameni, animale şi din canalizări în cinci regiuni britanice: Londra, Anglia de Est, nord-vestul Angliei, Scoţia şi Ţara Galilor.

Analiza ADN a indicat că tulpinile rezistente la antibiotic de E.coli sunt prezente mai ales în canalizări şi în carnea de pui din supermarketuri, dar foarte rar în alte alimente şi niciodată în alimentele din plante.

În plus, probe dintr-o tulpină foarte rezistentă la antibiotice – numită ST131 – au fost colectate din sângele uman, fecale şi canalizare şi se potriveau una cu alta, dar nu se potriveau cu tulpinile colectate în găini sau vite crescute pentru abatorizare.

viewscnt