Imunitatea de grup (sau "de turmă") la coronavirusul SARS-CoV-2 ar putea fi imposibil de atins, deoarece anticorpii dispar rapid la unele persoane care au fost infectate şi s-au vindecat, arată un studiu amplu realizat în Spania. Mai mult, rezultatele studiului sugerează că apariţia unui vaccin sigur şi eficient ar putea să nu fie o soluţie pentru oprirea pandemiei.
Autorii noului studiu, finanţat de guvernul Spaniei şi publicat în The Lancet, şi-au propus să afle ce proporţie din populaţie a dezvoltat anticorpi care să ofere imunitate împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.
În cadrul studiului au fost testate peste 61.000 de persoane din Spania, din care circa 5% au anticorpi la noul coronavirus.
Totuşi, principala descoperire a studiului a fost că 14% dintre persoanele care au avut rezultat pozitiv la testul de anticorpi în prima rundă de testare au avut rezultat negativ la a doua rundă de testare, desfăşurată câteva săptămâni mai târziu.
"Imunitatea poate fi incompletă, poate fi tranzitorie şi poate dura o perioadă scurtă de timp, iar apoi dispare", a afirmat Raquel Yotti, directorul Institutului de Sănătate Carlos III din Spania, unul dintre autorii studiului, citat de businessinsider.com.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele studiului par să confirme cercetători anterioare, care indicau că imunitatea la noul coronavirus ar putea fi de scurtă durată la persoanele infectate care au avut forme uşoare de Covid-19 sau au fost asimptomatice.
"Fără simptome înseamnă o infecţie uşoară, care nu atinge cu adevărat sistemul imunitar pentru ca acesta să dezvolte memorie imunologică", a explicat Ian Jones, profesor de virusologie la Universitatea Reading din Marea Britanie.
"Cine are rezultat pozitiv la testul serologic nu trebuie să considere că este protejat. Ar putea fi, dar nu este sigur", a avertizat profesorul britanic.
Studiul arată că, deşi Spania a fost una dintre cele mai afectate ţări de pandemie, prevalenţa infecţiei rămâne scăzută şi departe de cea necesară pentru a atinge aşa-numita imunitate de grup sau de turmă, estimată la cel puţin 60%.
Alte studii, realizate în Statele Unite şi China, au avut rezultate asemănătoare, sugerând că imunitatea de grup ar putea fi greu sau chiar imposibil de atins.
Astfel, studiul din Spania arată că cea mai mare parte a populaţiei a rămas neexpusă la virusul SARS-CoV-2 chiar şi în zonele cu o circulaţie extinsă a virusului.
În metropolele Madrid şi Barcelona, cele mai dens populate din Spania şi cu un număr mare de persoane testate pozitiv şi de decese în perioada de vârf a epidemiei, doar 10%, respectiv 7% dintre locuitori au anticorpi la noul coronavirus.