Imunoterapia este sigură şi eficientă pentru tratamentul cancerului de plămâni fără celule mici (NSCLC) la pacienţii în vârstă, arată un nou studiu realizat de cercetători italieni.
Până acum, mai multe studii clinice au demonstrat eficienţa imunoterapiei pentru NSCLC, însă acestea au înrolat de obicei pacienţi mai tineri.
Noul studiu, condus de dr. Giulia Galli de la Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori din Milano, a examinat rezultatele tratamentului cu imunoterapie în cazul a 290 de pacienţi cu NSCLC avansat.
Pacienţii au fost trataţi între 2013 şi 2019, iar dintre ei 180 aveau vârsta sub 70 de ani, 94 între 70 şi 79 de ani, iar 16 pacienţi aveau vârsta peste 80 de ani.
Tratamentul a fost de tip anti-PD1 la 205 pacienţi, anti-PDL1 la 77 de pacienţi şi anti- CTLA4 sau imunoterapie combinată la 8 pacienţi.
Imunoterapia a fost în general bine tolerată , 27,6% dintre pacienţi dezvoltând toxicităţi de grad 2 sau mai mare, arată rezultatele studiului, prezentat recent în publicaţia Lung Cancer, citată de Reuters.
Rata de răspuns la imunoterapie a fost similară la toate cele trei grupe de vârstă: 21,5% la c ei sub 70 de ani, 22,3% la septuagenari şi 18,8% la pacienţii cu vârsta peste 80 de ani.
Durata mediană de supravieţuire fără progresie a bolii a fost de 3 luni, în timp ce durata mediană de supravieţuire totală a fost de 9,9 luni, fără diferenţe notabile între grupele de vârstă.
Rezultatele sunt similare cu cele raportate într-un studiu clinic recent care a inclus pacienţi mai tineri (vârsta medie 60 de ani) cu NSCLC.
Studiul arată că imunoterapia trebuie considerată ca opţiune de tratament şi la pacienţii în vârstă, şi nu doar la cei care nu suportă chimioterapia, aşa cum se întâmplă în multe cazuri, consideră autorii cercetării.