Studiu: O combinaţie de tratamente îmbunătăţeşte rata de supravieţuire în cancerul de prostată

Studiu: O combinaţie de tratamente îmbunătăţeşte rata de supravieţuire în cancerul de prostată

Terapia de privare de hormoni androgeni, standardul de îngrijire în cancerul de prostată, în combinaţie cu radiaţia ganglionilor limfatici pelvini a redus progresia cancerului de prostată şi a îmbunătăţit semnificativ rata de supravieţuire a pacienţilor pe termen mediu şi lung într-un studiu clinic de fază III.

Studiul clinic internaţional, efectuat de cercetători de la centrul de cancer Cedars-Sinai, din Los Angeles, condus de cercetătorul de origine română, dr. Dan Theodorescu, ar putea schimba practicile de tratament pentru cancerul de prostată. Conform studiului, pacienţii care au beneficiat de radiaţii ale ganglionilor limfatici pelvini în combinaţie cu privarea de hormoni androgeni, au avut o rată de supravieţuire de 5 ani de 90%.

Concluziile studiului au fost publicate în revista The Lancet.

Studiul a mai arătat că pacienţii cu cancer de prostată care nu au primit terapia de privare de hormoni androgeni, standardul de îngrijire pentru cancerul de prostată, şi nici radiaţii ale ganglionilor limfatici pelvini au avut o rată de supravieţuire de cinci ani de 70%.

„Putem confirma acum că tratamentul cu radiaţii ale ganglionilor limfatici pelvini împreună cu terapia de privare de hormoni androgeni, sau folosit chiar ca opţiune de tratament de sine stătătoare, îmbunătăţeşte foarte mult rezultatele postoperatorii la pacienţii cu cancer de prostată. Rezultatele reprezintă un pas încurajator înainte, atât pentru comunitatea medicală, cât şi pentru pacienţi şi familiile acestora care caută opţiuni de tratament curativ“, a declarat dr. Howard Sandler, preşedintele departamentului oncologic de radioterapie de la Cedars-Sinai Cancer, autorul senior al studiului.

Studiul clinic, internaţional, randomizat, de fază III, a înscris 1.716 pacienţi între 31 martie 2008 şi 30 martie 2015. Pacienţii au fost împărţiţi în trei grupuri.

primul grup a primit radioterapie standard orientată către zona cheie în care se afla glanda înainte de operaţia de îndepărtare chirurgicală. Aceşti pacienţi au avut o rată de supravieţuire medie de cinci ani de 71%.

Al doilea grup a primit tratamentul standard de radioterapie în combinaţie cu terapia de privare de hormoni androgeni şi a avut o rată medie de supravieţuire de cinci ani de 81%.

Al treilea grup a primit radioterapie standard orientată către zona cheie, în combinaţie cu terapie de privare de hormoni androgeni şi radiaţii ale ganglionilor limfatici pelvini. Aceşti pacienţi au avut o rată de cinci ani fără progresie de peste 87%.

„Combinaţia de tratament s-a dovedit a fi cea mai benefică abordare“, a mai menţionat dr. Sandler, specialist în radioterapie oncologică la Cedars-Sinai.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer după cel de piele, în SUA, afectând unul din 6-7 bărbaţi. Rareori există semne de avertizare timpurie a bolii, dar în Statele Unite există un test de screening foarte eficient care poate depista boala în stadiile incipiente. Un nivel ridicat de PSA (antigenul specific prostatic), însoţeşte de obicei diagnosticul.

Mulţi bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată vor suferi o prostatectomie, operaţia de îndepărtare chirurgicală a prostatei. După operaţie, nivelul PSA la un bărbat ar trebui să fie aproape de zero. Dacă la câţiva ani după intervenţia chirurgicală nivelul PSA creşte, este un indiciu că este necesară radioterapia.

Bărbaţii cu cancer de prostată postoperatoriu pot avea rezultate excelente, mai ales dacă radioterapia este administrată devreme (când PSA se află la cel mai scăzut nivel), în combinaţie cu terapii dovedite, aşa cum se sugerează şi în această nouă cercetare, a mai precizat medicul.

„Îmbunătăţirea şi prelungirea vieţii se află în centrul a tot ceea ce facem la Cedars-Sinai Cancer. Aceste constatări clinice esenţiale exemplifică misiunea noastră şi arată în acelaşi timp modul în care ideile stimulează cercetarea de vârf şi inovaţiile de tratament“, a declarat cercetătorul de origine română dr. Dan Theodorescu, directorul Cedars-Sinai Cancer şi profesor de chirurgie, patologie şi medicină de laborator.

În România, cancerul de prostată este al patrulea ca frecvenţă după cancerele colorectale, pulmonare şi de sân. Conform ultimelor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, decesele cauzate de cancerul de prostată s-au ridicat la 2,449, în 2020, reprezentând 1.05% din decesele de la nivel global pentru acest cancer.

viewscnt