O dietă care imită postul asociată cu vitamina C ar putea fi eficientă în tratarea unor forme de cancer, arată un studiu realizat de cercetători italieni şi americani.
Studiul, finanţat de Associazione Italiana Ricerca sul Cancro, a fost realizat de cercetători de la Institutul IFOM din Milano, Italia, şi de la University of Southern California (USC) din Los Angeles, Statele Unite, rezultatele sale fiind publicate săptămâna aceasta în Nature Communications.
Cercetătorii au studiat terapia care presupune asocierea dietei ce imită postul cu vitamina C pe şoareci în laborator, rezultatele indicând că tratamentul încetineşte progresia tunorilor sau chiar determină regresia tumorilor.
“Pentru prima dată, am demonstrat cum o intervenţie lipsită complet de toxicitate poate trata eficient un cancer agresiv. Am luat două tratamente care sunt foarte mult studiate ca intervenţii pentru întârzierea îmbătrânirii – dieta ce imită postul şi vitamina C – şi le-am combinat pentru a obţine un tratament puternic pentru cancer”, a afirmat Valter Longo, director al USC Longevity Institute şi principalul autor al studiului, citat de sciencedaily.com.
Cercetătorii menţionează că postul reprezintă o provocare majoră pentru pacienţii cu cancer, însă dieta slab calorică, bazată pe plante, este o metodă mai sigură şi mai uşor de urmat.
Mai mult, o astfel de dietă poate determina o reacţie a celulelor organismului similară cu cea declanşată de post. Studiul a arătat că asocierea vitaminei C determină o reacţie şi mai puternică a organismului.
Studii anterioare au indicat o anumită eficienţă a vitaminei C la pacienţii cu cancer, mai ales în combinaţie cu chimioterapia.
În noul studiu, cercetătorii au încercat să determine dacă o dietă ce imită postul poate creşte efectul unei doze puternice de vitamina C asupra tumorilor. Principiul era de a crea un mediu care să devină nesustenabil pentru celulele canceroase, dar care să menţină în viaţă celulele sănătoase.
“Primele noastre experimente in vitro au arătat efecte remarcabile. Atunci când sunt folosite separat, dieta care imită postul şi vitamina C reduc extinderea tumorilor, dar ucid doar un număr redus de celule tumorale. Însă atunci când sunt folosite împreună, au un efect puternic, omorând aproape toate celulele canceroase”, a explicat Valter Longo.
Totuşi, acest efect nu este valabil la orice formă de cancer, ci doar la acele celule canceroase care au o mutaţie – a genei KRAS - care generează forme de cancer agresive şi greu de tratat.
Mutaţiile KRAS apar la circa un sfert din formele de cancer ce afectează oamenii – şi la circa jumătate dintre cazurile de cancer colorectal.
Potrivit cercetătorilor, vitamina C generează o reacţie a celulelor cu mutaţia KRAS de a proteja tumorile prin creşterea nivelului de feritină – o macromoleculă în care sunt stocate rezervele de fier din organism.
Însă atunci când cercetătorii au redus nivelul de feritină, toxicitatea vitaminei C pentru celulele canceroase a crescut semnificativ. De altfel, echipa de cercetători a observat că pacienţii cu cancer colorectal care aveau un nivel ridicat de feritină aveau cele mai scăzute şanse de supravieţuire.
Combinaţia de dietă ce imită postul şi vitamina C are efect de combatere a tumorilor prin reglarea nivelului de fier şi prin mecanisme moleculare asociate cu stresul oxidativ, ceea ce sugerează implicarea unei gene ce reglează nivelul de fier – hem-oxigenaza 1 (HO-1).
Cercetătorii consideră că studiul a demonstrat că terapia poate fi testată în studii clinice realizate cu pacienţi. În prezent, cel puţin 5 studii clinice testează efectul dietei ce imită postul în conbinaţie cu diferite medicamente pentru cancer.