Studiu: O mutație a coronavirusului SARS-CoV-2 i-a permis să se răspândească mai repede în Europa și în alte zone ale lumii

Studiu: O mutație a coronavirusului SARS-CoV-2 i-a permis să se răspândească mai repede în Europa și în alte zone ale lumii
mai 06 10:56 2020 Timp citire articol: 3 minut(e)

Coronavirusul SARS-CoV-2 suferă mutații mai ales la nivelul proteinei S (spike), cu un rol cheie în infectarea celulelor umane, iar una dintre mutații, apărută în Europa la începutul lunii februarie, i-a permis virusului să se răspândească mai repede, sugerează un nou studiu realizat de cercetători americani și britanici.

Studiul preliminar a fost publicat pe platforma BioRxiv și a fost realizat de cercetători de la Los Alamos National Laboratory, Duke Human Vaccine Institute & Department of Surgery, Durham (SUA), Sheffield Biomedical Research Centre, Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust și Universitatea Sheffield (Marea Britanie).

Cercetătorii au identificat 14 mutații ale proteinei S a coronavirusului pe baza analizei genomice.

“Mutațiile sunt analizate într-un context mai larg din punct de vedere filogenetic și geografic și, în timp, pot furniza un sistem timpuriu de alertă pentru a indica acele mutații care pot conferi avantaje de selecție în transmitere și rezistență la intervenții”, afirmă autorii studiului.

După analizarea tuturor acestor mutații, cercetătorii au descoperit că una dintre mutații, numită Spike D614G, a început să se răspândească în Europa la începutul lunii februarie, de unde a fost transmisă în multe alte zone ale lumii, devenind rapid forma dominantă.

Studiul oferă, de asemenea, indicii privind recombinarea unor tulpini ale virusului cu circulație în aceleași zone.

Cercetătorii au folosit datele disponibile în GISAID, care conține deja circa 16.000 de secvențe genomice virale ale SARS-CoV-2 din întreaga lume. Pe baza acestor date, cercetătorii au încercat să recreeze evoluția virusului din punct de vedere cronologic și geografic.

“Această abordare a indicat că virusurile ce conțin mutația Spike D614G înlocuiesc forma originară din Wuhan a virusului rapid și în mod repetat în întreaga lume”, arată studiul.

Cercetătorii consideră că rezultatele studiului sunt importante mai ales în privința eforturilor pentru a crea un vaccin eficient împotriva SARS-CoV-2.

Astfel, în cazul în care virusul nu devine mai puțin activ în perioada verii, așa cum se întâmplă cu virusul gripal, el ar putea suferi și mai multe mutații, ceea ce riscă să limiteze eficiența vaccinurilor care sunt acum în curs de dezvoltare pornind de la tulpinile aflate în circualție până acum.

Mai mult, unele vaccinuri ar putea fi realizate pe baza secvențelor genetice ale virusului izolate la începutul pandemiei și care nu mai sunt dominante acum, avertizează cercetătorii.

O altă analiză genetică amplă, prezentată în prima jumătate a lunii aprilie, a identificat trei variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 și a recreat traseul pandemiei plecând din orașul Wuhan din China, indicând variantele dominante în fiecare regiune a lumii.

Echipa de cercetători a analizat genomul coronavirusurilor din probe prelevate de la pacienți între 24 decembrie 2019 și 4 martie 2020, identificând trei variante distincte ale SARS-CoV-2, pe care le-au numit: tipul A, tipul B și tipul C.

Varianta dominantă în Europa este tipul C al SARS-CoV-2, fiind identificată la primii pacienți cu Covid-19 din Franța, Italia, Suedia și Anglia. Coronavirusul de tip B este predominant în Wuhan și, în general, în estul Asiei.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu