Studiu: Sănătatea creierului influențată de domiciliul persoanei

Studiu: Sănătatea creierului influențată de domiciliul persoanei
aprilie 16 09:00 2021 Timp citire articol: 3 minut(e)

Locul în care trăiți vă poate afecta creierul pe măsură ce îmbătrâniți și domiciliați în aceeași zonă, susține un nou studiu care a constatat că persoanele de vârstă mijlocie și cele mai în vârstă din cartierele mai sărace au prezentat o mai mică contracție a creierului și un declin mental mai rapid decât cele din cartierele bogate.

Institutul Național de Sănătate din SUA a prezentat recent un studiu care face referire la sănătatea cognitivă în funcție de domiciliul persoanei, arătând că există o legătură între cele două.

,,La nivel mondial, demența este o cauză majoră a bolilor cronice și un diagnostic devastator. În prezent, nu există tratamente pentru vindecarea bolii, deci identificarea posibililor factori de risc modificabili este importantă. Există dovezi convingătoare privind felul în care condițiile sociale, economice, culturale și fizice în care trăiesc oamenii afectează sănătatea. Constatările noastre sugerează că vigilența crescută din partea furnizorilor de servicii medicale pentru a identifica semne timpurii de demență poate fi deosebit de importantă la această populație vulnerabilă,”, a spus dr. Amy Kind, de la Școala de Medicină și Sănătate Publică a Universității din Wisconsin din Madison și autorul studiului.

Studiul cercetătorilor americani a inclus 601 de persoane din Wisconsin, cu vârsta medie de 59 de ani. Niciuna nu a avut probleme de gândire sau de memorie la începutul studiului, dar 69% au avut antecedente familiale de demență. Li s-a făcut tuturor RMN cerebral la începutul studiului și apoi scanări suplimentare la fiecare trei până la cinci ani în timpul perioadei de studiu de 10 ani. De asemenea, acestea au făcut teste de gândire și de memorie la fiecare doi ani.

Nouăsprezece dintre participanți locuiau în o cincime din cartierele considerate a fi cele mai dezavantajate – zone cu niveluri mai ridicate de sărăcie și mai puține oportunități de educație și ocupare – și 582 de persoane trăiau în 80% din toate celelalte cartiere din SUA. La începutul studiului, nu a existat nicio diferență în volumul creierului între persoanele care locuiesc în cele mai defavorizate cartiere și cele din alte cartiere.

Dar până la sfârșitul studiului, a existat o contracție a creierului în zonele creierului asociate cu demența la persoanele din cele mai defavorizate cartiere, în timp ce în celălalt grup nu s-a observat nicio modificare a creierului. Persoanele care locuiau în cele mai defavorizate cartiere au avut, de asemenea, o rată mai mare de declin la testele care măsoară riscul bolii Alzheimer, potrivit studiului publicat în revista Neurology. Cercetarea a descoperit doar o asociere între demență și tipul de cartier, dar nu o legătură cauză-efect.

„Unele cauze posibile ale acestor modificări ale creierului pot include poluarea aerului, lipsa accesului la alimente sănătoase și îngrijirea sănătății și evenimente stresante din viață”, a spus Kind.

În prezent, 36 milioane de persoane din lumea întreagă sunt afectate de demență sub toate formele sale. Iar estimările nu sunt deloc optimiste. În 2030 se vorbeste de 65,7 milioane de persoane cu demență. Raportul Alzheimer’s Disease International din 2010 și datele Eurostat semnalează că populația Europei îmbătrânește. În următoarele decenii, demența va fi una dintre principalele provocări ale sistemelor de sănătate avertizează Organizația Mondială a Sănătății, iar România este una din țările UE cu cele mai accelerate rate de îmbătrânire a populației.

,,Pentru toate țările europene există această urgență privind sănătatea mintală, o prioritate semnalată în toate întrunirile la Parlamentul European începând cu 2011 când s-a elaborat o rezoluție în acest sens”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Tudose, președintele Societății Române Alzheimer, într-un interviu video în exclusivitate pentru 360medical.ro.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu