Studiu: Tratamentul timpuriu cu lenalidomidă încetinește progresia mielomului multiplu

Studiu: Tratamentul timpuriu cu lenalidomidă încetinește progresia mielomului multiplu
noiembrie 25 10:52 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Tratamentul timpuriu cu lenalidomidă încetinește semnificativ progresia mielomului multiplu către stadiul în care apar primele simptome, arată un studiu realizat în Statele Unite.  

Riscul de progresie a mielomului multiplu în stadiu “mocnit”, faza asimptomatică a afecțiunii, poate ajunge la 25% pe an la pacienții cu risc ridicat.

Însă o achipă de cercetători condusă de dr. Sagar Lonial de la Școala de Medicină a Universității Emory din Atlanta a evaluat eficiența monoterapiei cu lenalidomidă, în raport cu un grup de pacienți fără tratament (aflați sub observație), la 182 de pacienți cu mielom multiplu (risc mediu și ridicat).

Prima țintă a fost evaluarea supraviețuirii fără progresie în cazul pacienților până la faza de apariție a unor daune la nivelul organelor ce pot fi atribuite mielomului multiplu.

Grupul de pacienți a primit o doză orală de 25 mg de lenalidomidă timp de 21 de zile consecutiv într-o perioadă de 28 de zile.

La analiza intermediară, ce a avut loc după 35 de luni, rata de răspuns pozitiv parțial sau complet a fost de 50% la grupul de pacienți cu lenalidomidă, în timp la grupul de control (doar observație) nu a fost detectat niciun răspuns pozitiv, arată rezultatele studiului, prezentate recent în publicația Journal of Clinical Oncology.

Supraviețuirea fără progresie a bolii a fost de 98% în grupul cu lenalidomidă după 1 an (față de 89% în grupul de control), 93% după 2 ani (față de 76% în grupul de control) și de 91% după 3 ani (comparativ cu 66%).

Incidența cumulată a progresiei după 3 ani a fost de 7,3% în grupul de pacienți cu terapie cu  lenalidomidă și de 31,6% în grupul de control.

Potrivit cercetătorilor, beneficiile terapiei cu lenalidomidă au fost observate în toate grupele de risc, dar au fost cele mai ridicate la pacienții cu cel mai mare risc.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu