Persoanele care s-au recuperat după o formă severă de Covid-19 au riscul de 2,5 ori mai mare de a muri într-un an față de persoanele care nu s-au infectat cu SARS-CoV-2. Cercetătorii americani au descoperit că riscul de deces este chiar mai mare pentru pacienții spitalizați cu Covid-19, care au mai puțin de 65 de ani. Acest risc este de trei ori mai ridicat comparativ cu persoanele neinfectate.
,,O persoană din 5 din studiu care au fost spitalizate cu Covid-19 a murit din cauza unei probleme de sănătate asociate cu această boală”, a precizat Arch Mainous, cercetătorul principal al studiului, vicepreședinte pentru cercetare la Departamentul de Sănătate Comunitară și Medicină de Familie al Universității din Florida.
„Descoperim că doar 20% dintre aceste decese survin din diagnostice respiratorii sau cardiovasculare. Asta înseamnă că oamenii mor de tot felul de lucruri pe care oamenii nu le vor lega niciodată de Covid-19. Riscul de deces este mult mai mare ridicat la persoanele care au făcut Covid-19”, a spus Mainous, care a constatat că persoanele spitalizate cu Covid-19 aveau șanse de două ori mai mari să ajungă înapoi în spital în decurs de șase luni, în comparație cu cele care nu s-au îmbolnăvit niciodată sau au avut forme ușoare de Covid-19.
Echipa de cercetare a analizat dosarele de sănătate a peste 13.600 de pacienți tratați de Universitatea din Florida Health din ianuarie 2020, inclusiv 178 cu forme severe de Covid-19 și 246 cu forme ușoare sau moderate. Cercetătorii au început să urmărească persoanele cu forme severe de Covid-19 după externarea lor din spital.
S-a dovedit că pacienții spitalizați pentru Covid-19 aveau risc de deces de 2,5 ori mai mare decât persoanele fără infecție cu noul coronavirus și de 1,8 ori mai mare decât persoanele cu Covid-19 ușor, conform rezultatelor publicate la 1 decembrie în Frontiers in Medicine.
Vestea a fost mai proastă pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, care aveau risc de deces de 3,3 ori mai mari decât persoanele fără Covid-19 și de 2,8 ori mai mare decât cele cu forme ușoare Covid-19.
,,Majoritatea persoanelor care au murit în decurs de un an de la spitalizarea Covid-19 au decedat din cauze care nu au legătură cu inima sau plămânii, organele cele mai puternic afectate de coronavirus”, a menționat Mainous.
Persoanele spitalizate cu forme severe de Covid-19 au avut de 4,5 ori mai multe șanse de a muri din cauza unor afecțiuni respiratorii în lunile care au urmat recuperării, comparativ cu persoanele care nu au fost niciodată infectate și de trei ori mai multe șanse de a muri din cauza problemelor cardiace, au descoperit cercetătorii.
,,Nu este surprinzător faptul că persoanele spitalizate cu Covid-19 sunt mai vulnerabile în lunile care urmează. Orice tip de boală critică, în special de la o infecție, poate avea un impact în cascadă asupra sănătății după ce procesul infecțios acut se diminuează”, a spus dr. Amesh Adalja, un cercetător de la Centrul Johns Hopkins.
„Răspunsul inflamator declanșat poate provoca leziuni ample în mai multe sisteme de organe”, a subliniat dr. Amesh Adalja.
Covid-19 afectează aproape toate organele corpului, inclusiv creierul și rinichii.
„Poți vedea inflamația în tot felul de locuri. O poți vedea în inimă și plămâni, o poți vedea în rinichi. Crezi că ți-ai revenit, ai ieșit din spital, dar apoi Covid-19 duce la acest risc de mortalitate foarte masiv”, a atras atenția Mainous, potrivit MedicineNet.com.
Oamenii de știință au pus la punct prima hartă cuprinzătoare a rețelei de conexiuni care alcătuiesc sistemul imunitar al organismului…
Un nou studiu a constatat că două virusuri foarte frecvente, întâlnite la majoritatea oamenilor, virusurile varicelei și herpetice, ar putea interacționa…
Un studiu de fază II a obținut rezultate care susțin combinația de tratament de imunoterapie cu chimioterapie neoadjuvantă la pacienții…
În contextul în care a fost bombardată din nou centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală atomică din Europa, ministrul…
Hepatita Delta este considerată cea mai severă formă de hepatită virală, în condițiile în care evoluează rapid către boala hepatică…
Variola maimuței a fost declarată de către Organizația Mondială a Sănătății o „urgență de sănătate publică de interes internațional”, fiind…
Cinci producători care asigurau livrări de imunoglobulină către piața din România s-au înțeles între ei să notifice autoritățile române cu…
Într-un nou studiu, o echipă din California și Seattle, Statele Unite, prezintă un anticorp care poate crește aderența legăturilor dintre…
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPM) cere Guvernului României să aloce o finanțare anuală de miliarde de lei…
O echipă de cercetători americani a identificat o țintă terapeutică pentru protejarea și regenerarea celulelor beta (celule β), celulele din…