Terapia cu celule CAR-T în cancerul de sân

Terapia cu celule CAR-T în cancerul de sân
iunie 02 09:00 2021 Timp citire articol: 3 minut(e)

O nouă modalitate de a face terapia cu celule CAR-T mai eficientă împotriva cancerului de sân, dar și a altor tipuri de cancer solide este studiată în momentul de față. Terapia cu celule CAR-T este un tip de imunoterapie în care propriile celule imune ale pacientului sunt colectate și reproiectate, înainte de a fi perfuzate înapoi la pacient pentru a combate cancerul. Dar celulele CAR-T conțin și o genă care poate suprima acest răspuns imun, sunt de părere cercetătorii de la Peter MacCallum Cancer Center.

„Cancerul deturnează aceste căi pentru a opri un răspuns imun care altfel ar fi benefic”, a precizat dr. Paul Beavis, unul dintre autorii principali ai studiului. Folosind o tehnică de editare a genelor cunoscută sub numele de CRISPR, dr. Beavis și echipa sa au reușit să arate că prin eliminarea acestei gene, terapia cu celule CAR-T a fost semnificativ mai eficientă în combaterea cancerului de sân. Studiul a fost făcut doar pe șoareci, dar dr. Beavis este încrezător că are potențialul de a trece la studii clinice.

Fundația Națională pentru Cancerul de Sân (NBCF) a strâns fonduri pentru a sprijini în mod direct cercetarea dr. Beavis, fiindcă obiectivul NBCF este ca să nu se mai moară din cauza cancerului de sân.

„Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer în Australia. 1 din 7 femei este diagnosticată în timpul vieții. De la înființarea NBCF în 1994, rata de supraviețuire la cinci ani a cancerului de sân a crescut de la 76% la 91%, datorită în mare parte cercetării. Suntem mândri să susținem cercetători de talie mondială precum dr. Beavis a căror utilizare a tehnologiei de vârf care implică terapia CAR T va contribui direct la opțiuni de tratament mai eficiente și, în cele din urmă, va ajuta la oprirea deceselor cauzate de cancerul de sân”, a precizat dr. Sam Oakes, directorul Investițiilor în Cercetare al NBCF.

O nouă terapie cu celule CAR-T (chimeric antigen receptor-T) are rezultate spectaculoase în cancere rare, în special în cancerele sângelui. Acest prototip de medicină personalizată a făcut ca celulele canceroase să fie la niveluri nedetectabile la aproape 80% dintre pacienții cu limfom non-Hodgkin avansat (NHL).

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat primele terapii genice și celulare (CAR-T) pentru administrare în țările din Uniunea Europeană, inclusiv în România, pentru tratamentul pacienților copii, adolescenți și adulți tineri cu leucemie acută limfoblastică (LAL) cu celule B, refractar sau recăzut și pacienților adulți cu limfom difuz, cu celulă mare de tip B, recidivant sau refractar.

Potrivit Globocan 2020, în România anul trecut 12 085 de românce au fost diagnosticate cu acest tip de cancer. Despre cancerul de sân, dar și despre alte tipuri de cancere, despre rata lor de supraviețuire și felul în care tratamentele pot crește această rată se va discuta pe larg la dezbaterea ,,Cancer Survivor 360, organizată de redacția 360medical.ro, primul eveniment online din 2021 din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii organizat în două sesiuni: una pentru publicul larg, cealaltă dedicată exclusiv specialiștilor în domeniul sănătății.

 

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu