O nouă abordare de tratament pentru cancerul de sân

O nouă abordare de tratament pentru cancerul de sân

Cancerul de sân avansat sau metastatic cu receptor de estrogen pozitiv (ER+) este în mod obişnuit tratat cu medicamente care blochează receptorul de estrogen. Cu toate acestea, estrogenii care stimulează receptorul pot fi, de asemenea, eficienţi, potrivit rezultatelor recente ale unui studiu.

Pornind de la cercetări pe care le-au efectuat anterior, o echipă de specialişti de la Centrul de cancer Dartmouth, din Statele Unite, au încheiat recent un studiu clinic de fază II, menit să testeze eficacitatea unei terapii care alternează stimularea estrogenilor cu terapia de privare de estrogeni la pacientele cu cancer de sân metastatic ER+.

De asemenea, cercetătorii şi-au propus să identifice caracteristicile tumorale care pot estima ce pacienţi ar putea beneficia de această strategie.

Rezultatele, publicate luni online, în Clinical Cancer Research, susţin terapia ciclică cu estrogeni/antiestrogeni ca fiind o strategie promiţătoare pentru tratarea cancerului de sân ER+ avansat/metastatic.

Dintre cele 19 paciente înrolate în studiul POLLY, 3 (16%) au prezentat o diminuare a tumorii în timpul tratamentului ciclic şi alte 5 (26%) au prezentat o stabilizare a cancerului timp de cel puţin 24 de săptămâni, ceea ce a dus la un beneficiu global de 42%.

Tratamentele au fost bine tolerate şi nicio pacientă nu a întrerupt tratamentul medicamentos din cauza efectelor secundare.

În urma progresiei cancerului în timpul tratamentului ciclic, 12 paciente au ales să primească un tratament neciclic cu un singur medicament - 5 dintre aceste paciente (42%) au prezentat în continuare o stabilizare a cancerului care a durat cel puţin 24 de săptămâni.

„Terapia cu estrogeni este utilizată de peste 50 de ani pentru tratarea cancerului de sân", spune medicul oncolog Gary N. Schwartz, specialist în cancerul de sân şi autorul principal al studiului.

Potrrivit acestuia, strategiile de maximizare a eficacităţii estrogenului şi de minimizare a efectelor secundare, precum şi cercetările privind cancerele care dezvoltă rezistenţă la noile medicamente care vizează tumorile şi care au apărut pe piaţă în ultimul deceniu, cum ar fi palbociclib, ribociclib, abemaciclib şi everolimus, sunt puţin abordate.

„Studiul POLLY a abordat această lacună", a precizat medicul.

Autorii au subliniat, de asemenea, că nu au fost raportate caracteristici tumorale - biomarkeri - care să estimeze ce pacienţi vor beneficia de terapia cu estrogeni.

În cadrul studiului POLLY, cercetătorii au descoperit că mutaţiile genei care codifică ER, care apar adesea în tumorile care devin rezistente la medicamentele anti-estrogenice, au fost prezente doar la două paciente iar tumorile acestora s-au micşorat ca răspuns la terapia cu estrogeni în primele 8 săptămâni.

Acest lucru sugerează că mutaţiile ER pot fi utile în identificarea pacientelor care sunt susceptibile de a beneficia de această strategie de tratament, susţin autorii studiului.

Echipa se va baza pe constatările studiului POLLY şi va începe un nou studiu clinic de urmărire (ESTHER) pentru terapia cu estradiol pentru a viza cancerul de sân metastatic ER-mutant şi ER-tip ER-wild ER+, care va testa eficacitatea terapiei cu estrogen la pacientele cu sau fără mutaţii tumorale în ER.

viewscnt