O echipă internaţională de cercetători a identificat o metodă de îmbunătăţire a terapiei pentru pacientele cu cancer mamar cu mutaţia BRCA moştenită în stadiul timpuriu al bolii, astfel încât să reducă riscul de recidivă.
Terapia a fost prezentată într-un articol publicat recent în New England Journal of Medicine şi în cadrul reuniunii anuale a Asociaţiei Americane de Oncologie Clinică, din 6 iunie 2021.
Cercetătorii au realizat un studiu clinic internaţional, numit OlympiA, coordonat de dr. Andrew Tutt, de la King's College London (Marea Britanie), Charles E. Geyer Jr., de la Houston Methodist Cancer Center (SUA), Judy E. Garber, de la Dana-Farber Cancer Institute (SUA), şi Bella Kaufman, de la Sheba Medical Center (Israel).
Studiul clinic de faza a III-a OlympiA (randomizat, dublu-orb) a inclus 1.836 de paciente din 420 de centre medicale din 23 de ţări şi a evaluat eficacitatea medicamentului olaparib (un inhibitor potent al enzimelor poli ADP-riboză de tip polimerază - PARP-1, PARP-2 şi PARP-3).
Terapia a fost administrată 52 de săptămâni după finalizarea tratamentului standard (chimioterapie, radioterapie sau intervenţie chirurgicală).
Rezultatele studiului arată că terapia a îmbunătăţit perioada de supravieţuire fără boală, reducând riscul de recidivă a cancerului mamar la pacientele cu mutaţia BRCA aflate în categoria cu risc ridicat.
Pacientele au fost recrutate între iunie 2014 şi mai 2019 şi au fost incluse în două grupuri, unul cu terapie cu olaparib şi grupul placebo.
La trei ani după iniţierea tratamentului cu olaparib, 85,9% dintre paciente erau în viaţă, fără revenire a cancerului mamar şi fără alte forme de cancer, comparativ cu 77,1% în grupul pacebo.
De asemenea, în grupul cu olaparib s-au înregistrat cu 27 mai puţine decese decât în grupul placebo, însă cercetătorii consideră că este nevoie de o evaluare pe o perioadă mai lungă de timp pentru a identifica impactul terapiei asupra ratei de supravieţuire.
Potrivit studiului, secvenţierea BRCA1 şi BRCA2 poate fi considerată un biomarker important pentru selectarea pacientelor pentru noua terapie.