Test rapid de screening pentru excluderea COVID-19 folosind EKG și inteligența artificială

Test rapid de screening pentru excluderea COVID-19 folosind EKG și inteligența artificială
iunie 17 09:00 2021 Timp citire articol: 3 minut(e)

Inteligența artificială (AI) utilizată în combinație cu un EKG îmbunătățit poate oferi o modalitate de a determina cu exactitate că o persoană nu este infectată cu SARS-CoV-2. Infecția cu virusul care provoacă COVID-19 creează modificări electrice subtile în inimă, iar AI poate detecta aceste modificări, este constatarea unui studiu.

Cercetătorii Clinicii Mayo cred că un EKG îmbunătățit cu AI poate fi folosit ca un test de screening rapid și fiabil pentru a exclude COVID-19. EKG-ul respectiv a reușit să detecteze infecția cu SARS-CoV-2 în test cu o valoare predictivă pozitivă – persoanele infectate – de 37% și o valoare predictivă negativă – persoanele neinfectate – de 91%. Când s-au adăugat subiecți de control normali suplimentari pentru a reflecta o prevalență de 5% a COVID-19 – similară cu o populație din lumea reală – valoarea predictivă negativă a sărit la 99,2%.

Infecția cu SARS-CoV-2 are o perioadă de incubație de 10 până la 14 zile, care este lungă în comparație cu alte infecții date de virusuri comune. Mulți oameni nu prezintă simptome de infecție și, fără să știe, i-ar putea pune pe alții în pericol.

„Dacă este validat prospectiv folosind electrozi pentru smartphone, acest lucru va face și mai simplă diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2”, a declarat dr. Paul Friedman, președintele Departamentului de Medicină Cardiovasculară din Clinica Mayo din Rochester.

Studiul, care a inclus date de la populații de rasă diversă, a fost realizat printr-un consorțiu global de voluntari care acoperă patru continente și 14 țări. Cercetătorii au folosit peste 26.000 de EKG-uri. AI a fost testat pe 7.870 de electrocardiograme neutilizate anterior. În fiecare dintre aceste seturi, prevalența COVID-19 a fost de aproximativ 33%. Pentru a reflecta cu precizie o populație din lumea reală, s-au adăugat apoi peste 50.000 de electrocardiograme normale suplimentare pentru a atinge o rată de prevalență de 5% a COVID-19. Acest lucru a ridicat valoarea predictivă negativă a AI de la 91% la 99,2%.

Prof. Zachi Attia, inginer în Departamentul de Medicină Cardiovasculară a Clinicii Mayo a explicat faptul că prevalența este o variabilă în calculul valorilor predictive pozitive și negative. Mai exact, pe măsură ce prevalența scade, crește valoarea predictivă negativă.

„Precizia este unul dintre cele mai mari obstacole în determinarea valorii oricărui test pentru COVID-19. Nu numai că trebuie să cunoaștem sensibilitatea și specificitatea testului, ci și prevalența bolii. Adăugarea de date suplimentare de control EKG a fost esențială pentru a demonstra modul în care o prevalență variabilă a bolii – așa cum am întâlnit în regiunile care au rate foarte diferite de boală în diferite stadii ale pandemiei – ar avea impact asupra performanței testului”, a declarat dr. Attia, co autor al studiului împreună cu dr. Kapa.

Oamenii de știință își propun să testeze aparatul și la persoanele asimptomatice utilizând electrozi de smartphone pentru a confirma că poate fi practic folosit în lupta împotriva pandemiei.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu