Teste clinice avansate cu un vaccin împotriva cancerului de piele

Teste clinice avansate cu un vaccin împotriva cancerului de piele
iulie 26 15:47 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Producătorul american de vaccinuri Moderna a anunțat miercuri că a început înscrierea pacienților într-un studiu în stadiu avansat pentru evaluarea vaccinului său personalizat împotriva cancerului de piele bazat pe ARN mesager (ARNm), în combinație cu o imunoterapie dezvoltată de grupul farmaceutic german Merck.

Datele unui studiu în stadiu intermediar au arătat că această combinație de tratament a redus cu 44% riscul de recidivă sau de deces în cazul pacienților cu melanom, cea mai mortală formă de cancer de piele, comparativ cu monoterapia cu Keytruda (pembrolizumab), o imunoterapie autorizată și în Uniunea Europeană.

Cele două companii ar urma să testeze acum dacă această combinație ar putea fi eficientă în reducerea riscului de recidivă a bolii într-un studiu mai amplu, efectuat pe aproximativ 1.089 de pacienți.

Studiul de fază II a implicat 157 de pacienți cu melanom ale căror tumori au fost îndepărtate chirurgical înainte de a fi tratate fie cu combinația medicament-vaccin, fie doar cu imunoterapia Keytruda.

Recrutarea la nivel mondial pentru studiul de fază III a început, primii pacienți fiind înrolați în Australia, au precizat companiile, adăugând că studiul se va desfășura în peste 25 de țări din întreaga lume.

Combinația de tratament este una dintre cele câteva care combină medicamente pentru a dezlănțui sistemul imunitar și a ținti cancerele cu tehnologia de vaccinare cu  ARNm.

Vaccinurile sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar să recunoască și să atace mutațiile specifice din celulele canceroase.

Vaccinul personalizat funcționează împreună cu imunoterapia de la Merck, un anticorp monoclonal umanizat cu acțiune împotriva receptorului 1 cu rol în controlul morții celulare programate (PD-1) produs în celule ovariene de hamster chinezesc prin tehnologia ADN recombinat.

Acesta este un așa-numit inhibitor al punctului de control imunitar conceput pentru a dezactiva proteina PD-1, care ajută cancerul să se sustragă sistemului imunitar.

Alte două companii, BioNTech și Gritstone Bio lucrează, de asemenea, la vaccinuri concurente împotriva cancerului bazate pe tehnologia ARNm.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu