Tot mai multe femei însărcinate suferă de depresie

Tot mai multe femei însărcinate suferă de depresie

Femeile din ziua de astăzi care urmează să devină mame sunt mai expuse decât mamele sau bunicile lor riscului de a suferi de depresie, arată un nou studiu citat de Reuters.

Factorii de stres tot mai numeroşi din lumea de astăzi ar putea fi la originea creşterii riscului de depresie, consideră şeful echipei care a realizat studiul, Rebecca Pearson, lector în epideomiologie psihiatrică la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

“Datele noastre sugerează că simptomele aflate la originea creşterii (riscului de depresie în rândul femeilor însărcinate) sunt legate de senzaţia de copleşire, stres şi de anxietate, mai degrabă decât de cele de cădere mentală sau de lipsă de motivaţie. Acest lucru este în concordanţă cu teoriile care consideră că depresia ar putea fi o consecinţă a evoluţiilor rapide din lumea modernă”, a spus Pearson.

Depresia de după naştere în rândul mamelor este o problemă binecunoscută, însă în ultimul deceniu au apărut tot mai multe cazuri detectate la femei înainte de naştere.

“Ceea ce numim în mod obişnuit depresia de după naştere începe, de fapt, în trimestrul al treilea (al sarcinii). Schimbarea de paradigmă a distrus toate legendele larg răspândite potrivit cărora graviditatea este o perioadă fericită pentru orice mamă”, a comentat medicul Priya Gopalan, şeful secţiei de psihiatrie de la centrul medical al Universităţii din Pittsburgh.

Studiul, publicat în 13 iulie în JAMA Network Open, a comparat 2.390 de femei care au născut copii la începutul anilor 1990 cu 180 de femei din generaţia următoare, fiice ale primei generaţii analizate.

Vârsta medie a ambelor grupuri analizate a fost de 22-23 de ani.

Potrivit autorilor studiului, 408 de femei, adică 17%, din generaţia mai vârstnică au înregistrat niveluri ridicate de depresie, comparativ cu 45 de femei, sau 25%, din generaţia actuală.

Studiul mai arată că fiicele femeilor care au suferit de depresie în perioada sarcinii au riscuri mai mari să fie la rândul lor depresive atunci când rămân însărcinate, iar anxietatea şi legăturile de familie mai slabe ca în trecut ar putea fie principalele explicaţii.

viewscnt