Activitatea de transplant de organe se menţine la un nivel foarte scăzut în România, ca urmare a numărului mic de donatori de organe. Anul trecut, în ţara noastră s-au realizat circa 300 de transplanturi de organe, comparativ cu aproape 6.000 în Spania, spre exemplu. Unul dintre motivele principale ale acestei situaţii este reticenţa aparţinătorilor din România de a accepta donarea de organe ale pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală, din diverse motive.
Astfel, Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a transmis că, în 2023, s-au efectuat 303 transplanturi de organe în România, din care 201 renale, 90 hepatice, 11 de cord şi unul de plămâni.
Spre comparaţie, în Spania s-au efectuat anul trecut 5.851 de proceduri de transplant de organe, în creştere cu 9% faţă de 2022, potrivit ministrului spaniol al Sănătăţii.
Situaţia nu s-a îmbunătăţit sensibil în România nici în primele luni din acest an. Astfel, de la începutul anului şi până în prezent s-au efectuat doar 76 de transplanturi de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, potrivit ANT.
Din cele 76 de transplanturi efectuate în 2024, 50 au fost renale, 24 hepatice şi două de plămâni - ambele în străinătate.
Doar 26 de donatori aflaţi în moarte cerebrală au fost înregistraţi în România de la începutul acestui an.