Articol susținut de Sanador -
Tratamentul chirurgical minim invaziv al cancerului colorectal

<div class="supratitlu">Articol susținut de Sanador -</div>Tratamentul chirurgical minim invaziv al cancerului colorectal
decembrie 27 13:35 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 5 minut(e)

Cancerul colorectal este boala oncologică diagnosticată cel mai frecvent în România și tot mai des întâlnită la tineri, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Însă, deși ocupă primul loc ca incidență, dacă tumora este descoperită în stadiile incipiente, există șanse mari de vindecare completă.

La fel ca în majoritatea cancerelor, tratamentul este multidisciplinar, personalizat, ceea ce presupune o intervenție chirurgicală, precedată sau urmată de radioterapie și chimioterapie. Operațiile în cancerul colorectal se pot face clasic, deschis, sau prin tehnici minim invazive (laparoscopic sau prin chirurgia robotică).

Cancerul colorectal aflat în stadiul incipient poate fi tratat laparoscopic cu o rată mare de succes, în timp ce, în cazul cancerelor avansate, cu diseminare ganglionară, când trebuie realizată și disecția ganglionilor limfatici, chirurgia robotică este superioară tehnicii laparoscopice și chirurgiei clasice.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții oncologici beneficiază de tratament chirurgical complex, realizat de medici cu vastă experiență operatorie și cu supraspecializări în chirurgia minim invazivă, laparoscopică și robotică, prin intervenții cu aparatură ultramodernă. De asemenea, Centrul Oncologic SANADOR asigură întreaga gamă de servicii medicale pentru diagnosticul și tratamentul integrat al cancerului.

Screeningul și diagnosticul cancerului colorectal

Pentru a diagnostica tumorile colorectale în stadii incipiente, mai ales la persoanele cu risc familial, se recomandă efectuarea unor teste de screening. Aceste teste pot fi recomandate și persoanelor cu tulburări de tranzit persistente sau alternante. Testele de screening pot include analize de sânge, teste pentru determinarea prezenței de sânge în scaun, dar cel mai adesea se recomandă efectuarea unei colonoscopii.

Colonoscopia este metoda preferată pentru screening, dar și pentru diagnostic, deoarece permite inspecția colonului pe întreaga sa lungime, precum și recoltarea de biopsii din leziuni și din formațiunile potențial suspecte.

Ulterior, poate fi necesară și realizarea de investigații imagistice (CT, RMN, PET-CT) pentru stadializarea bolii și pentru stabilirea protocolului terapeutic adecvat, personalizat.

Odată confirmat diagnosticul de cancer colorectal, se realizează stadializarea bolii și apoi cazul este discutat de comisia oncologică multidisciplinară, pentru stabilirea personalizată a celui mai bun tratament.

Tratamentul multimodal al cancerului colorectal

În unele cazuri, tratamentul de primă intenție se face prin radioterapie externă asociată cu chimioterapie, pentru a se micșora masa tumorii, iar intervenția chirurgicală – rezecția tumorii și refacerea tractului intestinal – se face la final. Alteori, chimioterapia se administrează singular sau împreună cu radioterapia după operație, pentru consolidarea rezultatului obținut, iar în stadiile avansate se face în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomatologiei cancerului colorectal, atunci când nu se mai poate apela la tratamentul chirurgical.

Centrul Oncologic SANADOR asigură servicii medicale complete pentru managementul integrat al pacientului cu cancer: oncologie, radioterapie, diagnostic avansat. Terapia personalizată este stabilită de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), compusă din medici cu experiență vastă, de specialități diferite (oncologie, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală și alte specialități), care analizează cu atenție fiecare caz în parte și decid care sunt modalitățile de tratament și ordinea acestora,  pentru a obține cele mai bune rezultate.

Chirurgia minim invazivă pentru cancerul colorectal

Intervențiile chirurgicale în cancerul colorectal se pot realiza prin metode chirurgicale minim invazive – chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică – sau prin intervenție chirurgicală clasică, deschisă, în scopul îndepărtării tumorii, tratamentul chirurgical fiind singura modalitate care are potențialul curativ în majoritatea cancerelor solide. Tipul de abord chirurgical va fi stabilit de medicul chirurg în funcție de localizarea tumorii, de stadializarea acesteia și de statusul biologic al pacientului.

Pacienții diagnosticați cu cancer în stadii incipiente pot fi tratați laparoscopic cu o rată mare de succes. În cazul cancerelor avansate, cu diseminare ganglionară, când trebuie realizată și disecția ganglionilor limfatici, chirurgia robotică este superioară tehnicii laparoscopice și chirurgiei clasice.

Studii recente susțin pe deplin beneficiile chirurgiei robotice în tratamentul cancerului colorectal, dar mai ales în cancerele rectale și în cele rectale joase. Tumorile maligne rectale se află într-o zonă foarte îngustă în pelvis, astfel încât accesul laparoscopic este dificil. Pe lângă avantajele deja cunoscute ale robotului chirurgical, care asigură o imagine mult mărită a câmpului operator, cu mișcări mai precise ale instrumentelor chirurgicale, robotul folosește instrumente cu capete articulate, capabile să se miște în toate direcțiile, ceea ce ajută mult în abordarea unor zone greu accesibile, în vederea efectuării limfadenectomiilor.

Chirurgie robotică la Spitalul Clinic SANADOR

Utilizarea chirurgiei robotice în tratamentul tumorilor colorectale implică o sângerare mai redusă, dar și o precizie foarte mare în delimitarea zonei care urmează să fie extirpată, scăzând astfel riscul de recidivă. Pe de altă parte, în regiunea pelvisului, țesutul care trebuie să rămână pe loc conține și nervii responsabili de funcția sexuală, iar chirurgia robotică are un rol foarte important în protejarea acestor nervi, evitând astfel o dizabilitate postoperatorie majoră. De aceea, se poate afirma că robotul chirurgical, pe lângă faptul că ajută chirurgii să crească speranța de viață pe termen lung a pacienților, crește semnificativ și calitatea vieții acestora după tratarea cancerului colorectal.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților acces la cea mai performantă tehnologie chirurgicală: sistemul robotic da Vinci Xi, utilizat mai ales în intervenții de chirurgie generală, în urologie și în ginecologie. Componentele sistemului de chirurgie robotică da Vinci Xi asigură o claritate superioară a imaginii prin sistemul video de înaltă performanță, flexibilitate și coordonare precisă a mișcărilor intraoperatorii. Robotul pune la dispoziția chirurgului un set avansat de instrumente pentru a efectua o intervenție minim invazivă, însă nu el este cel care operează, ci medicul, care îl controlează prin intermediul unei console.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu