Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a introdus oficial tratamentul pacienţilor cu boala Castleman în programul naţional de tratament pentru boli rare din cadrul programelor naţionale de sănătate curative.
Astfel, un ordin publicat marţi în Monitorul Oficial prevede introducerea tratamentul bolnavilor adulţi cu boala Castleman în cadrul programului naţional de tratament pentru boli rare.
Numele bolii este, însă, scris greşit în ordinul publicat în Monitorul Oficial (Castelman în loc de Castleman).
Criteriile de eligibilitate stabilite de CNAS pentru această afecţiune arată că sunt incluşi în program bolnavii adulţi cu boala Castleman multicentrică (BCM), fără infecţie cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi fără infecţie cu virusul herpetic uman de tip 8 (VHU-8).
Ordinul prevede că sunt incluşi în tratament 10 pacienţi pe an cu boala Castleman, costul mediu al tratamentului fiind de 334.266,58 lei (circa 70.000 euro, la cursul actual) pe an pentru fiecare pacient.
Includerea tratamentului pentru boala Castleman a fost realizată la puţin timp după aprobarea protocolului terapeutic pentru medicamentul siltuximab, desemnat medicament orfan în UE din 2007 pentru tratamentul acestei boli rare.
Boala Castleman este o tulburare a sistemului limfatic (o reţea de vase care transportă lichide dinspre ţesuturi în circulaţia sangvină, prin intermediul ganglionilor limfatici), în care celulele din ganglionii limfatici încep să crească anormal, cauzând tumori benigne.
Simptomele afecţiunii pot include oboseală, transpiraţie în timpul nopţii, febră, neuropatie periferică (senzaţie de furnicături şi înţepături cauzate de afectarea nervilor) şi mărirea ficatului şi a splinei.