Un studiu recent a constatat că transplantul de scaun este mai eficient decât antibioticele pentru tratarea infecţiilor intestinale recurente şi care pun viaţa în pericol.
În comparaţie cu tratamentul standard cu antibiotice, transplantul de scaun poate creşte numărul persoanelor care se recuperează după o infecţie cu Clostridioides difficile (C. diff), o afecţiune care provoacă diaree şi poate pune în pericol viaţa.
În cadrul unui studiu efectuat recent, 77% dintre persoanele care au primit un transplant de scaun nu au suferit o reinfectare în decurs de opt săptămâni, comparativ cu 40% dintre cei care au primit doar antibiotice.
Studiul a fost publicat miercuri, în baza de date Cochrane Database of Systematic Reviews şi a fost condus de o echipă de la Upstate Medical University (UMU), din Statele Unite.
C. diff este o bacterie care poate provoca boli diareice care pun viaţa în pericol la persoanele cu un amestec nesănătos de bacterii intestinale, cunoscut sub numele de disbioză.
Cea mai frecventă cauză a disbiozei este tratamentul cu antibiotice şi, deşi acestea pot fi foarte eficiente împotriva infecţiilor bacteriene, ele pot afecta şi bacteriile benefice care colonizează intestinul, cunoscute sub numele de microbiom intestinal (flora intestinală).
De obicei, acest ecosistem de bacterii „bune" se reface rapid, dar ocazional, speciile "rele", cum ar fi C. diff, preiau controlul şi provoacă diaree gravă.
Tratamentul standard al infecţiei cu C. diff include antibiotice, care pot exacerba şi mai mult disbioza. Acest lucru poate duce la un efect de cerc vicios şi un tratament de scurtă durată poate fi urmat de o infecţie recurentă. Acest lucru se întâmplă la aproape o treime dintre persoanele infectate.
Potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) în fiecare an se înregistrează aproximativ un sfert de milion de infecţii cu C. diff numai în din Statele Unite, provocând aproximativ 12.000 de decese.
Transplantul de scaun de la un donator sănătos într-un intestin cu disbioză are ca scop echilibrarea microbilor intestinali şi restabilirea unui microbiom sănătos, reducând astfel semnificativ riscul de recurenţă a C. diff.
Donarea de fecale funcţionează în acelaşi mod ca şi donarea de sânge. Donatorii sunt supuşi unui screening pentru depistarea bolilor şi infecţiilor înainte de a-şi putea dona scaunul.
Transplantul de fecale poate fi efectuat prin colonoscopie, prin sonda nazogastrică sau nasoduodenală, prin clismă sau printr-o capsulă.
Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a aprobat recent un produs de transplant de scaun pentru prevenirea recidivei C. diff care poate fi administrat sub formă de clismă.
Noua analiză, condusă de gastroenterologul pediatru dr. Aamer Imdad, a examinat datele din şase studii clinice la un total de 320 de adulţi care au evaluat eficacitatea şi siguranţa transplantului de scaun pentru tratamentul infecţiei repetate cu C. diff.
Dintre cele şase studii, două au fost efectuate în Danemarca şi câte unul în Ţările de Jos, Italia, Canada şi Statele Unite. Majoritatea studiilor incluse au comparat transplantul de scaun cu un tratament standard cu antibiotice folosind vancomicina, care este folosită în mod obişnuit pentru acest tip de infecţie.
Analiza a constatat că transplantul de scaun duce la o creştere mai mare a rezolvării infecţiilor repetate de C. diff decât alte tratamente studiate, precum şi la o scădere a efectelor secundare în comparaţie cu tratamentul standard cu antibiotice.
„După ce o persoană cu o infecţie cu C. diff este tratată cu antibiotice, există aproximativ 25% şanse ca aceasta să aibă un alt episod de infecţie cu C. diff în următoarele 8 săptămâni", spune dr. Imdad.
Potrivit medicului, riscul de recurenţă creşte la aproximativ 40% cu al doilea episod şi la aproape 60% cu al treilea episod.
Aşadar, odată ce are loc acest ciclu de recurenţă, devine din ce în ce mai dificil de tratat. Transplantul de scaun poate inversa disbioza şi, astfel, poate scădea riscul de reapariţie a bolii, a precizat specialistul.
O a doua analiză, condusă tot de dr. Imdad, a studiat utilizarea transplantului de scaun pentru tratamentul bolilor inflamatorii intestinale (BII), un termen utilizat în principal pentru a descrie două afecţiuni: colita ulcerativă şi boala Crohn.
Acest studiu a furnizat rezultate promiţătoare pentru colita ulcerativă, dar, cu toate acestea, datele nu sunt încă concludente, potrivit specialistului. Rezultatele pentru boala Crohn au fost şi mai puţin concludente. Vor fi necesare mai multe cercetări înainte ca transplantul de scaun să poată fi luat în considerare pentru tratamentul BII, a menţionat medicul
(Foto articol: Ilustraţie a bacteriilor din intestinul uman. Credit: Darryl Leja, Institutul Naţional de Cercetare a Genomului Uman, Institutele Naţionale de Sănătate, Statele Unite).