Trei echipe de cercetare încep să lucreze la un vaccin împotriva coronavirusului din China

Trei echipe de cercetare încep să lucreze la un vaccin împotriva coronavirusului din China
ianuarie 23 17:24 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Trei echipe separate de cercetare finanțate de organizația Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) vor începe să lucreze pentru a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului din China, ținta fiind ca în iunie să înceapă primele studii clinice.

CEPI cofinanțează proiecte în domeniul urgențelor în materie de sănătate. Cercetătorile sunt realizate de către compania producătoare de vaccinuri Moderna, în colaborare cu National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) din Statele Unite, cu compania americană Inovio Pharma și cu o echipă a Universității Queensland din Australia.

Fiecare dintre cele trei echipe de cercetători va încerca o abordare diferită pentru a dezvolta un vaccin pentru virusul denumit provizoriu nCoV-2019 – sau “virusul Wuhan”.

“Ținta noastră este ca, cu ajutorul noilor tehnologicii, să aducem un nou patogen obținut prin secvențiere genetică în faza de testare în 16 săptămâni”, a precizat directorul CEPI, Richard Hatchett, citat de Reuters.

“Nu există nicio garanție că vom avea succes, dar sperăm că cercetările vor însemna un mare și important pas înainte pentru dezvoltarea unui vaccin pentru această boală”, a completat el.

Până acum, 17 persoane au decedat din cauza infecției provocate de virusul Wuhan, iar peste 600 de cazuri de infectate au fost confirmate.

CUM A IZBUCNIT EPIDEMIA

Virusul a fost detectat pentru prima dată în orașul Wuhan, provincia Hubei, în 12 decembrie 2019. De altfel, presa internațională începe tot mai mult să folosească denumirea “coronavirusul Wuhan”.

Ulterior, un grup de cercetători chinezi a descoperit că epidemia misterioasă de pneumonie a fost provocată de un virus din aceeași familie cu SARS (sindromul respirator acut sever).

Coronavirusurile reprezintă o familie extinsă de virusuri care provoacă mai multe boli, de la răceala comună până la SARS, potrivit OMS.

SARS a infectat peste 8.000 de persoane și a provocat 774 de decese în timpul pandemiei care s-a extins începând din Asia și a afectat 37 de state în 2002 și 2003.

Un alt coronavirus a provocat epidemia MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), izbucnită în 2012 în Arabia Saudită. Până acum, MERS a generat 851 de decese pe plan mondial, potrivit OMS.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu