Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va deschide o nouă extensie universitară în Baia Mare, în cadrul căreia vor fi formaţi asistenţi medicali generalişti. Universitatea clujeană a semnat marţi un acord de cooperare în acest sens cu Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş.
În cadrul noii extensii universitare din Baia Mare, pregătirea studenţilor va fi asigurată de cadrele didactice ale Facultăţii de Medicină, precum şi de cadre universitare asociate, profesionişti ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”.
Astfel, tinerii din Maramureş care doresc să urmeze o carieră de asistent medical vor avea acces la pregătire mai aproape de domiciliu.
"Acest demers este, în primul rând, o iniţiativă de responsabilitate socială din partea universităţii noastre. Dorim să venim în sprijinul tinerilor care aspiră la o carieră în domeniul sănătăţii, dar care, din diverse motive, nu pot studia la Cluj-Napoca sau în alt centru universitar din ţară”, a declarat rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, citată într-un comunicat al universităţii.
"În plus, la Baia Mare există o infrastructură spitalicească la standarde înalte şi ne bucurăm de o foarte bună colaborare cu autorităţile locale, Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Baia-Mare, care sprijină iniţiativa noastră", a completat rectorul UMF Cluj.
Iniţiativa indică intenţia UMF Cluj de extindere la nivel regional şi va contribui la formarea de asistenţi medicali calificaţi, care să răspundă cerinţelor sistemului sanitar.
Potrivit UMF Cluj, cererea de profesionişti ai sănătăţii în spitalele din ţară este în creştere constantă în ultimii ani, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
Conducerea UMF Cluj are în vedere ca pe viitor să ofere tinerilor din nordul Transilvaniei mai multe programe de studiu de 180 şi 240 de credite, respectiv studii de licenţă de 3 şi 4 ani.
Universitatea subliniază că asistenţii medicali joacă un rol esenţial în furnizarea de îngrijiri de sănătate. Aceştia sunt profesionişti calificaţi care oferă asistenţă medicală şi îngrijire pacienţilor, sub supravegherea medicilor.
Asistenţii medicali lucrează în spitale, clinici, centre de îngrijire a vârstnicilor şi centre de sănătate, având un rol esenţial în echipele medicale.
Anunţul vine la puţin timp după ce Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila” din Bucureşti a transmis că va deschide o secţie la Ploieşti începând din toamna acestui an.