Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va face parte dintr-un consorţiu de 8 mari instituţii de învăţământ superior din Europa, care va include universităţi de top pe plan mondial, precum Oxford şi Karolinska Institutet. Recomandarea de includere a UMF Cluj a fost făcută de Karolinska Institutet din Suedia, cu care universitatea clujeană colaborează din anul 2009.
Anunţul a fost făcut de prof. univ. dr. Anca Buzoianu, noul rector al UMF Cluj, care a participat recent la întâlnirea rectorilor şi la ceremonia semnării protocolului de formare a consorţiului de universităţi, găzduită de Universitatea Radboud, una dintre cele mai reputate universităţi europene.
“Pentru UMF Cluj este o mare onoare faptul că am fost invitaţi să facem parte din acest prestigios consorţiu şi o oportunitate deosebită pentru cadrele didactice şi studenţii noştri. Recomandarea a fost făcută de colegii de la Karolinska Institutet, cu care avem o foarte bună relaţie de colaborare dezvoltată din anul 2009. Recunoaşterea noastră europeană se construieşte pas cu pas şi suntem convinşi că ne aflăm pe drumul cel bun”, a precizat prof. univ. dr. Anca Buzoianu.
Astfel, prin proiectul „NEUROTECH - The European University of Brain and Technology”, finanţat din fonduri europene, urmează să fie înfiinţat noul consorţiu de universităţi europene, din care va face parte şi UMF „Iuliu Haţieganu”, alături de alte 7 universităţi de mare prestigiu: Universitatea Oxford, Karolinska Institutet, Friedrich Wilhelms University of Bonn, Radboud University Nijmegen, Universitatea Miguel Hernandez Spania, Universitatea Debrecen şi Universitatea Bogazici-Universitatea Americană din Turcia.
Obiectivul principal al consorţiului este crearea sinergiilor pentru elaborarea unei strategii pe termen lung în neuroştiinţe şi neurotehnologii, pentru creşterea competivităţii educaţiei, a cercetării, economiei şi societăţii Europene.
Astfel, studenţii şi cadrele didactice de la UMF Cluj vor avea posibilitatea sa studieze şi să cerceteze în universităţile partenere. Pentru primii trei ani, UE va aloca 5 milioane de euro acestui proiect, iar ulterior câte 20 milioane euro pentru fiecare patru ani.
În luna octombrie 2019, Facultatea de Medicină din cadrul UMF Cluj-Napoca a devenit prima instituţie de învăţământ medical din România care a primit acreditarea internaţională pentru calitatea educaţiei.