Studiu: Umiditatea scăzută creşte numărul cazurilor de Covid-19

Studiu: Umiditatea scăzută creşte numărul cazurilor de Covid-19

Există o asociere între umiditatea scăzută şi o creştere a cazurilor de infecţie cu noul coronavirus. Un studiu efectuat de Universitatea din Sydney a scos la iveală că scăderea umidităţii cu 1% poate creşte numărul cazurilor de Covid-19 cu 6%.

Un om de ştiinţă cu pregătire în epidemiologie de la Universitatea din Sydney împreună cu alţi doi cercetători de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Fudan din Shanghai au studiat relaţia dintre clima din emisfera sudică şi COVID-19.

,,COVID-19 va fi probabil o boală sezonieră care reapare în perioade cu umiditate mai mică. Trebuie să ne gândim că dacă este iarnă, ar putea fi COVID-19", a spus profesorul Michael Ward, epidemiolog la Şcoala de Ştiinţe Veterinare de la Universitatea din Sydney.

Cercetările anterioare au identificat o legătură între climă şi apariţia cazurilor SARS-CoV în Hong Kong şi China şi a cazurilor de MERS-CoV din Arabia Saudită. Mai mult, un studiu recent asupra focarului COVID-19 din China a găsit o asociere între transmiterea noului coronavirus, temperatura şi umiditatea relativă.

,,Pandemia din China, Europa şi America de Nord s-a întâmplat iarna, aşa că am fost interesaţi să vedem dacă asocierea dintre cazurile COVID-19 şi climă a fost diferită în Australia la sfârşitul verii şi la începutul toamnei", a spus profesorul Ward.

„Când vine vorba de climă, am descoperit că umiditatea scăzută este principalul motor mai degrabă decât temperaturile mai reci. Înseamnă că putem vedea un risc crescut iarna, când avem o scădere a umidităţii. Dar în emisfera nordică, în zonele cu umiditate mai mică sau în perioadele în care scade umiditatea, ar putea exista un risc chiar şi în lunile de vară. Deci trebuie menţinută vigilenţa”, a precizat profesorul Ward, referindu-se la pandemia de SARS-COV2.

Profesorul Ward şi echipa sa au studiat 749 de cazuri de COVID-19, în mare parte din zona Greater Sydney din statul New South Wales,  în perioada 26 februarie - 31 martie. Echipa a studiat precipitaţiile, temperatura şi umiditatea pentru perioada ianuarie-martie 2020. Studiul a constatat că umiditatea scăzută a fost asociată cu o creştere a numărului de cazuri de coronavirus.

„Aceasta înseamnă că trebuie să fim atenţi să intrăm într-o iarnă uscată”, a spus profesorul Ward, adăugând că umiditatea din Sydney este cea mai scăzută în august.

Potrivit Medicalxpress.com, cercetătorii susţin că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina modul în care funcţionează această relaţie între umiditate şi COVID-19.

viewscnt