Categorii: Știri

Un amplu studiu francez confirmă că vaccinarea este foarte eficace în prevenirea formelor severe de Covid-19

Timp citire articol: 2 minut(e)

Un studiu amplu realizat în Franța confirmă că vaccinarea este foarte eficace în prevenirea formelor severe de Covid-19, inclusiv în cazul variantei delta a virusului SARS-CoV-2.

Autorii studiului au analizat date privind 22 de milioane de persoane cu vârsta de cel puțin 50 de ani începând din decembrie 2020, când a demarat campania de vaccinare în Franța și în celelalte state membre ale Uniunii Europene, și până în iulie 2021.

Dintre persoanele analizate, 11 milioane au fost vaccinate împotriva Covid-19, iar 11 milioane nu au fost vaccinate.

Mai mult, cercetătorii au format “perechi” cuprinzând o persoană vaccinată și una nevaccinată cu același sex, locuind în aceeași zonă și cu vârstă similară. Ulterior, evoluția persoanelor din aceeași pereche a fost urmărită începând cu data încheierii schemei de vaccinare pentru persoana vaccinată.

Rezultatele cercetării arată că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 au avut riscuri cu 90% mai mici de spitalizare sau deces din cauza infecției cu SARS-CoV-2 decât cele nevaccinate.

Astfel, începând cu a 14-a zi după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, riscul de a dezvolta o formă severă de Covid-19 a fost mai mic cu 90% pentru persoana vaccinată față de persoana nevaccinată din aceeași pereche.

În cazul infecției cu varianta delta, riscul de a dezvolta o formă severă de Covid-19 a fost mai mic cu 84% la persoanele vaccinate cu vârsta de cel puțin 75 de ani și cu 92% pentru grupa de vârstă 50-74 de ani.

Potrivit cercetătorilor, acesta este cel mai amplu studiu realizat până acum la nivel mondial privind eficacitatea vaccinării împotriva Covid-19. Studiul a fost realizat de cercetători de la Epi-Phare, o structură formată prin asocierea casei publice de asigurări de sănătate (Cnam) și autorității franceze de reglementare în domeniul medicamentului (ANSM), și a fost prezentat de agenția AFP.

SM

Articole recente

De ce se mișcă oamenii mai încet pe măsură ce îmbătrânesc? Un studiu pare să ofere un răspuns

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nu este neobișnuit să observăm un declin treptat al vitezei și agilității noastre fizice.…

28 aprilie 2024 11:33

Utilizarea antibioticelor la pacienții spitalizați cu Covid-19. Ce a constatat un studiu german

Un studiu recent efectuat în spitalele din Germania a constatat că utilizarea antibioticelor la pacienții spitalizați cu Covid-19 nu pare…

28 aprilie 2024 10:01

Aproape 10.000 de substanțe chimice se pot infiltra în alimente din recipientele de plastic, relevă un studiu alarmant

Ambalajele alimentare din plastic conțin substanțe nocive. Cercetătorii au descoperit până la 9936 de substanțe chimice diferite într-un singur produs…

27 aprilie 2024 11:34

O nouă terapie genică pentru o afecțiune rară a sângelui, autorizată în SUA

Persoanele cu hemofilie au un defect într-o genă care reglează producția de proteine numite factori de coagulare, ce pot provoca…

27 aprilie 2024 9:29

Leziunile adânci ale pielii pot declanșa modificări în microbiomul intestinal, au descoperit oamenii de știință

Deteriorarea pielii nu are loc întotdeauna doar la nivelul suprafeței. Noi cercetări au descoperit că rănile mai adânci în carne…

26 aprilie 2024 17:31

Încă 8 medicamente noi, aproape de autorizare în UE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat în luna aprilie autorizarea a opt noi medicamente pentru punere pe piața Uniunii…

26 aprilie 2024 16:50

OMS: Utilizarea excesivă a antibioticelor în pandemie a exacerbat rezistenţa la antimicrobiene

Noi dovezi furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că utilizarea excesivă a antibioticelor la nivel mondial în timpul…

26 aprilie 2024 15:02

Cercetătorii au publicat rezultatele finale ale unui studiu clinic cheie cu o terapie genică pentru o afecțiune ereditară de sânge

Într-un studiu de referință, un consorțiu internațional condus de cercetători de la Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP) a publicat…

26 aprilie 2024 14:02

Un spital din Galați va folosi inteligența artificială pentru tratarea cancerului

Secţia de Radioterapie al celui mai mare spital din județul Galați va fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie care…

26 aprilie 2024 13:01

Primul vaccin personalizat din lume împotriva cancerului a intrat în ultima fază a testelor clinice

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager (ARNm) împotriva melanomului, care are şi potenţialul de a stopa…

26 aprilie 2024 12:02