Cercetătorii au pus la punct un instrument cu care pot detecta riscul de progresie a pre-cancerului de sân

Cercetătorii au pus la punct un instrument cu care pot detecta riscul de progresie a pre-cancerului de sân

Cu ajutorul unui clasificator de gene nou dezvoltat, cercetătorii au reuşit să determine dacă pre-cancerele precoce de sân se vor transforma în cancere invazive.

O echipă de cercetători americani care cartografiază un atlas molecular pentru carcinomul ductal in situ (DCIS) a făcut progrese majore în a distinge dacă pre-cancerele precoce de sân se vor transforma în cancere invazive sau vor rămâne stabile.

Analizând mostre de la pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru a elimina zonele DCIS, echipa a identificat 812 gene asociate cu progresia cancerului. Folosind acest clasificator de gene, ei au putut estima riscul ca celulele canceroase să reapară sau să progreseze.

Studiul a fost publicat săptămâna trecută în revista Cancer Cell

Există o dezbatere de lungă durată dacă DCIS este cancer sau o afecţiune cu risc ridicat. Întrucât acest lucru este greu de determinat, în prezent clinicienii tratează pe toată lumea cu intervenţii chirurgicale, radioterapie sau ambele.

„DCIS este diagnosticat la mai mult de 50.000 de femei pe an şi aproximativ o treime dintre aceste femei suferă o mastectomie, aşa că suntem din ce în ce mai îngrijoraţi că am putea supratrata multe femei”, a declarat dr. E. Shelley Hwang, de la Institutul de cancer Duke, din Statele Unite. „Trebuie să înţelegem mai bine biologia DCIS şi pentru asta am concepute recentele cercetări”.

Echipa a analizat 774 de probe DCIS de la 542 de pacienţi care au avut o medie de 7,4 ani după tratament. Ei au identificat 812 gene asociate cu recurenţa în termen de cinci ani de la tratament.

Folosind clasificatorul de gene echipa a fost capabilă să anticipeze atât recurenţa, cât şi progresia invazivă a cancerului. Astfel, progresia cancerului a părut a fi dependentă de un proces care necesită interacţiuni între celulele DCIS invazive şi caracteristicile unice ale mediului tumoral.

Autorii cercetării spun că, majoritatea cancerelor DCIS analizate în studiu au fost identificate ca având un risc scăzut de progresie sau recidivă a cancerului - un factor care pledează pentru necesitatea unui model predictiv precis care să poată fi utilizat în timpul examinărilor clinice pentru a ghida îngrijirea.

„Am făcut progrese mari în înţelegerea DCIS, iar asta ne oferă o cale reală spre a putea personaliza îngrijirea prin scalarea tratamentelor în funcţie de riscul de progresie a cancerului”, a spus dr. Hwang.

„Scopul real îl reprezintă diminuarea daunelor legate de tratament fără a compromite rezultatele şi suntem încântaţi că ne apropiem de atingerea acestui obiectiv pentru pacienţii cu DCIS”, a mai spus medicul.

viewscnt