Un îndulcitor comun cu conţinut scăzut de calorii, legat de infarct şi AVC, potrivit unui nou studiu

Un îndulcitor comun cu conţinut scăzut de calorii, legat de infarct şi AVC, potrivit unui nou studiu

Un substituent al zahărului, xilitolul, a fost asociat, într-un nou studiu, cu un risc crescut de infarct miocardic (atac de cord) şi accident vascular cerebral (AVC). Constatările ridică semne de întrebare cu privire la siguranţa consumului de alcooli de zahăr, în special pentru persoanele cu risc crescut de boli cardiace.

Conform unui nou studiu condus de cercetători de la Cleveland Clinic, cantităţi mai mari de xilitol, un alcool de zahăr, sunt asociate cu un risc mai mare de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul şi AVC.

Îndulcitorul cu conţinut scăzut de calorii este utilizat în multe alimente cu conţinut redus de zahăr şi produse de consum, cum ar fi guma de mestecat şi pasta de dinţi, poate fi legat de un risc de aproape două ori mai mare de infarct miocardic, AVC şi deces la persoanele care consumă cele mai ridicate niveluri ale îndulcitorului, potrivit unui nou studiu.

O echipă de cercetători americani a oferit unui grup de voluntari sănătoşi o băutură tipică ce conţinea un îndulcitor pe bază de xilitol pentru a observa nivelurile acestei substanţe în organism.

Nivelurile „au crescut de 1.000 de ori", a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, dr. Stanley Hazen, directorul Centrului de diagnosticare şi prevenire cardiovasculară a Institutului de cercetare Cleveland Clinic.

„Când mâncaţi zahăr, nivelul de glucoză poate creşte cu 10% sau 20%, dar nu creşte de 1.000 de ori", aşa cum s-a întâmplat cu nivelurile de xilitol, a adăugat dr. Hazen, care conduce şi Centrul pentru Microbiom şi Sănătatea Umană de la Cleveland Clinic.

Potrivit acestuia, „omenirea nu a cunoscut niveluri de xilitol atât de ridicate decât în ultimele două decenii, când am început să ingerăm alimente procesate şi înlocuitori complet artificiali ai zahărului", a adăugat el.

Apar cheaguri de sânge îngrijorătoare

În 2023, aceiaşi cercetători au găsit rezultate similare pentru un alt îndulcitor cu conţinut scăzut de calorii numit eritritol, care este utilizat ca înlocuitor în produsele cu conţinut redus de zahăr cum ar fi şi cele pe bază de stevia.

Alte cercetări de laborator şi pe animale au arătat că eritritolul şi xilitolul pot determina trombocitele din sânge să se coaguleze mai uşor. Cheagurile se pot desprinde şi pot ajunge la inimă, declanşând un infarct, sau la creier, declanşând un AVC.

În noul studiu privind xilitolul, „diferenţele în comportamentul trombocitelor au fost observate chiar şi după ce o persoană a consumat o cantitate modestă de xilitol într-o băutură tipică unei porţii consumate în viaţa reală", a declarat dr. Matthew Tomey, cardiolog la Spitalul de inimă Fuster, de la Mount Sinai, din New York, care nu a fost implicat în studiu.

„Aceste experimente sunt interesante, dar singure nu dovedesc că anomaliile trombocitelor trebuie să explice legătura dintre xilitol şi evenimentele clinice", a precizat dr. Tomey, care este, de asemenea, profesor asistent la facultatea de medicină Icahn de la Mount Sinai, potrivit CNN.

Aproximativ 61% dintre adulţii americani vor avea boli cardiovasculare până în 2050, conform unei estimări recente a Asociaţiei Americane a Inimii.

Reducerea activităţii de coagulare este un tratament cheie utilizat de cardiologi, astfel încât orice coagulare suplimentară în trombocite este un semn rău, a precizat dr. Andrew Freeman, specialist în prevenţia cardiovasculară şi sănătate la National Jewish Health din Denver.

„Când o persoană suferă un infarct, îi administrăm aspirină sau medicamente precum clopidogrel, sau plavix, pentru a contracara activitatea plachetară. Aceşti alcooli de zahăr par să sporească activitatea plachetară, ceea ce este îngrijorător", a precizat dr. Freeman, care nu a fost asociat cu noua cercetare.

Carla Saunders, preşedinta Consiliului pentru Controlul Caloriilor, o asociaţie a industriei, a declarat pentru CNN că rezultatele studiului „sunt contrare deceniilor de dovezi ştiinţifice care susţin siguranţa şi eficacitatea îndulcitorilor cu conţinut scăzut de calorii, cum ar fi xilitolul, de către agenţiile globale de sănătate şi de reglementare. Aceste constatări sunt un avertisment pentru cei care se bazează pe îndulcitorii alternativi ca instrument pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea", a mai menţionat ea.

Ce este xilitolul?

La fel de dulce ca zahărul, dar cu mai puţin de jumătate din calorii, xilitolul este adesea utilizat în guma fără zahăr, bomboanele mentolate, pasta de dinţi, apa de gură, siropul de tuse şi vitaminele masticabile. Se adaugă frecvent în cantităţi mai mari la bomboane, produse de patiserie, amestecuri pentru prăjituri, sosuri pentru grătar, ketchup, unt de arahide, budinci, sirop pentru clătite şi multe altele.

Xilitolul este un alcool din zahăr, un carbohidrat care se găseşte în mod natural în alimente precum conopida, vinetele, salata, ciupercile, spanacul, prunele, zmeura şi căpşunele. Cu toate acestea, cantitatea de xilitol găsită în astfel de surse naturale este infimă, spun specialiştii.

„Dacă faceţi de fapt calculul, ar fi nevoie literalmente de tone de fructe pentru a echivala cu o prăjitură pentru diabetici care poate avea în jur de nouă grame de xilitol, o cantitate standard inclusă pe etichetă", a explicat dr. Hazen.

Cu toate acestea, pentru uz comercial, xilitolul este fabricat din ştiuleţi de porumb, mesteacăn sau bacterii modificate genetic.

„Este vândut ca un aşa-numit îndulcitor natural şi, deoarece xilitolul nu creşte nivelul zahărului din sânge, este, de asemenea, comercializat ca având un conţinut scăzut de carbohidraţi şi fiind compatibil cu dietele pentru slăbit", a mai precizat dr. Hazen.

Multe asociaţii profesionale recomandă, de asemenea, xilitolul ca înlocuitor al zahărului pentru pacienţii cu obezitate, diabet sau prediabet pentru a îmbunătăţi controlul glicemic, a adăugat el.

„Cu toate acestea, persoanele cu risc de diabet sunt printre cele mai vulnerabile pentru evenimentele de coagulare", a specificat acesta. „Vizăm persoanele greşite", a adăugat el.

Expunerea a crescut în ultimele două decenii, întrucât Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) recunoaşte alcoolii de zahăr fiind „în general siguri pentru sănătate", spun specialiştii americani.

„Xilitolul este mai ieftin de fabricat decât zahărul din trestie şi, prin urmare, din ce în ce mai mult continuă să fie încorporat ca înlocuitor al zahărului în alimente. Unele băuturi care folosesc xilitolul ca îndulcitor artificial principal pot conţine 30 de grame sau mai mult", a spus el. „Puteţi chiar să îl cumpăraţi în vrac de la magazinul alimentar, unde vi se spune să îl folosiţi ca înlocuitor unu la unu al zahărului în bucătăria de acasă".

Cercetările au arătat că unii îndulcitori artificiali pot crea o reacţie adversă în sistemul metabolic, declanşând organismul să aştepte mai multe calorii, făcând astfel pierderea în greutate mai dificilă.

Acestea sunt doar două dintre numeroasele zaharuri alcoolice

Studiul, publicat joi în European Heart Journal, a început ca o modalitate de a identifica substanţe chimice sau compuşi necunoscuţi în sângele unei persoane care ar putea indica riscul unui infarct miocardic, AVC sau deces în următorii trei ani.

Pentru a face acest lucru, dr. Hazen şi echipa sa au analizat 1.157 de probe de sânge de la persoane care au fost supuse unei evaluări pentru boli de inimă. Datele au fost colectate între 2004 şi 2011. De asemenea, cercetătorii au examinat un alt lot de probe de sânge de la peste 2.100 de persoane care ar fi putut avea, de asemenea, un risc ridicat de boli de inimă.

Ei au descoperit o serie de zaharuri alcoolice care păreau să aibă un impact asupra funcţiei cardiovasculare, inclusiv xilitol şi eritritol. Eritritolul este ingredientul predominant în multe produse din stevia şi fructe de mosc.

Studiul din februarie 2023 privind eritritolul a constatat că riscul de infarct şi AVC aproape s-a dublat în decurs de trei ani atunci când persoanele aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge.

Pentru noul studiu privind xilitolul, rezultatele au fost practic aceleaşi - persoanele cu cele mai ridicate niveluri de xilitol în comparaţie cu cele cu cele mai scăzute niveluri au avut un risc aproape dublu de infarct, AVC,  şi deces, a precizat dr. Hazen.

„Există un receptor pe trombocitele umane, pe care încă nu îl înţelegem, care recunoaşte această moleculă şi semnalează trombocitelor să fie mai predispuse la coagulare", a explicat el. „Papilele noastre gustative nu pot sesiza diferenţa de structură dintre zahăr şi aceşti alţi îndulcitori, dar este clar că trombocitele noastre pot".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat consumatorii în 2023 să evite îndulcitorii artificiali pentru pierderea în greutate şi a solicitat cercetări suplimentare privind toxicitatea pe termen lung a îndulcitorilor cu şi fără calorii, se arată în studiu.

Specialiştii avertizează că înlocuitorii zahărului nu sunt neapărat cei mai indicaţi în cazul unei diete şi a unui stil de viaţă sănătos.

viewscnt