O echipă de cercetători chinezi a descoperit o serie de medicamente existente sau în curs de dezvoltare cu potenţial în combaterea coronavirusului SARS-CoV-2, pornind de la ţintirea unei vulnerabilităţi importante a virusului.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea ShanghaiTech arată, într-un studiu prezentat săptămâna aceasta în publicaţia Nature, că au pornit cercetările de la principala protează (Mpro) a coronavirusului SARS-CoV-2, încercând să găsească cei mai buni candidaţi care să o ţintească.
Mpro este o enzimă cu un rol-cheie în replicarea virală şi în transcrierea ARN-ului viral. Cercetătorii au identificat că un inhibitor numit N3 poate dezactiva enzima Mpro în cazul mai multor coronavirusuri – inclusiv SARS-CoV şi MERS-CoV.
De asemenea, N3 a demonstrat o activitate antivirală puternică împotriva unor virusuri în testele realizate pe animale în laborator.
Ulterior, cercetătorii au căutat într-o bibliotecă cu peste 10.000 de medicamente aprobate sau în curs de testare în studii clinice potenţiali candidaţi care să conţină N3 şi să ţintească Mpro.
Echipa de cercetători a identificat 7 candidaţi – medicamente aprobate, aflate în studii clinice sau testate în trecut.
Medicamentul cel mai promiţător a fost identificat ca fiind ebselen – un medicament experimental testat în prezent într-un studiu clinic pentru tratamentul tulburării bipolare. Medicamentul are şi o toxicitate foarte mică, potrivit studiului.
“Ebselen are potenţialul de a inhiba principala protează a virusului SARS-CoV-2 şi are şi o activitate antivirală promiţătoare în testele realizate în culturi de celule”, a precizat dr. Yang pentru Reuters.
O altă moleculă promiţătoare este cinanserin – un antagonist al serotoninei, testat în anii 1960 într-un studiu clinic.
Potrivti cercetătorilor chinezi, un antiviral care să ţintească Mpro, eventual în combinaţie cu alte terapii, ar putea deveni tratamentul de primă linie pentru Covid-19.