Un medicament experimental poate preveni sau încetini pierderea vederii la persoanele cu diabet, potrivit unui nou studiu

Un medicament experimental poate preveni sau încetini pierderea vederii la persoanele cu diabet, potrivit unui nou studiu
iunie 06 11:05 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Afecțiunile oculare care cauzează pierderea vederii sunt complicații comune ale diabetului, afectând aproape 8 milioane de americani – o statistică care este posibil aproape să se dubleze până în 2040, potrivit Institutului Național american de Sănătate (NIH). Acum, există dovezi că un medicament experimental poate preveni sau încetini pierderea vederii la persoanele cu diabet. Rezultatele provin dintr-un studiu care a folosit organoizi de retină de șoarece, dar și de om și linii de celule oculare.

Echipa s-a concentrat pe modelele a două afecțiuni oculare diabetice comune: retinopatia diabetică proliferativă și edemul macular diabetic, ambele afectând retina, țesutul care detectează lumina din spatele ochiului și care transmite, de asemenea, semnale de vedere către creier.

În cazul retinopatiei diabetice proliferative, noi vase de sânge se dezvoltă excesiv pe suprafața retinei, provocând sângerări sau desprinderi de retină și pierderea profundă a vederii.

În edemul macular diabetic, vasele de sânge din ochi scurg lichid, ceea ce duce la umflarea retinei centrale, deteriorând celulele retinei responsabile de vederea centrală.

Rezultatele studiului, publicate la 25 mai în Journal of Clinical Investigation – JCI, arată că un compus numit 32-134D, care s-a dovedit anterior că încetinește creșterea tumorilor hepatice la șoareci, a prevenit boala vasculară a retinei diabetice prin scăderea nivelului unei proteine numite HIF, sau factor inductibil în hipoxie.

Dozele de 32-134D s-au dovedit a fi, de asemenea, mai sigure decât un alt tratament care vizează, de asemenea, HIF și care este în curs de investigare pentru tratarea oftalmopatiei diabetice.

Tratamentul actual atât pentru retinopatia diabetică proliferativă, cât și pentru edemul macular diabetic, include injecții oculare cu terapii împotriva factorului de creștere al endoteliului vascular (anti-VEGF).

Deși terapiile anti-VEGF pot opri creșterea și scurgerea vaselor de sânge din retină la pacienții cu diabet, aceste tratamente nu sunt eficiente pentru mulți pacienți și pot provoca efecte secundare în cazul utilizării prelungite, cum ar fi creșterea presiunii interne a ochiului sau deteriorarea țesutului ocular.

Autorii noului studiu, spun că, în general, ideea de a inhiba HIF, o proteină fundamentală în organism, a generat preocupări legate de toxicitatea pentru multe țesuturi și organe.

Însă, atunci când echipa a analizat o bază de medicamente cu inhibitori deHIF și a efectuat teste extinse, a ajuns să constate că „medicamentul examinat în acest studiu, 32-134D, a fost remarcabil de bine tolerat în ochi și a redus în mod eficient nivelurile HIF în ochii bolnavi”, spune dr. Akrit Sodhi, profesor asociat de oftalmologie la facultatea de medicină a universității Johns Hopkins și la Institutul oftalmologic Wilmer.

HIF, un tip de proteină cunoscut sub numele de factor de transcripție, are capacitatea de a activa sau dezactiva anumite gene, inclusiv factorul de creștere endotelială vasculară (VEGF), în tot corpul.

În ochi, nivelurile ridicate de HIF determină gene precum VEGF să crească producția de vase de sânge și scurgerile de sânge în retină, contribuind la pierderea vederii.

Pentru a testa medicamentul experimental 32-134D, cercetătorii au dozat mai multe tipuri de linii de celule retiniene umane asociate cu expresia proteinelor care favorizează producția de vase de sânge și scurgerile.

Când au măsurat genele reglate de HIF în celulele tratate cu 32-134D, au constatat că expresia acestora revenise la niveluri aproape normale, ceea ce este suficient pentru a opri crearea de noi vase de sânge și pentru a menține integritatea structurală a acestora.

Cercetătorii au testat, de asemenea, 32-134D pe două modele diferite de șoareci adulți cu boli oculare diabetice.

În ambele modele, injecțiile au fost administrate în ochi. La cinci zile după injectare, cercetătorii au observat niveluri diminuate de HIF și au văzut, de asemenea, că medicamentul a inhibat în mod eficient crearea de noi vase de sânge sau a blocat scurgerile acestora în ochi, încetinind astfel progresia bolii oculare la aceste animale.

Cercetătorii au fost, de asemenea, surprinși să constate că 32-134D a rezistat în retină la niveluri active timp de aproximativ 12 zile după o singură injecție, fără a provoca moartea celulelor retiniene sau păierderea țesutului.

„Studiul evidențiază modul în care inhibarea HIF cu 32-134D nu este doar o abordare terapeutică potențial eficientă, ci și una sigură”, susține dr. Sodhi, care a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pe modele animale înainte de a trece la studiile clinice.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu