Un medicament nou poate furniza efecte antidepresive în doar câteva ore

Un medicament nou poate furniza efecte antidepresive în doar câteva ore
octombrie 31 14:55 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

O echipă de cercetători chinezi a dezvoltat un nou medicament antidepresiv care provoacă un efect în doar câteva ore.

Într-o lucrare publicată, joi, în revista Science, un grup de la universitatea de medicină Nanjing, din China descrie o nouă abordare pentru tratarea depresiei.

Depresia cronică este una dintre cele mai comune forme de boală mintală, iar oamenii de știință din domeniul medical se află în căutarea unui remediu.

Majoritatea medicamentelor pentru tratamentul acestei afecțiuni sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), care reduc depresia prin țintirea transportatorilor de serotonine și sunt cunoscute generic ca medicamente SERT. Acești inhibitori funcționează prin creșterea nivelurilor de serotonină din creier.

În cazul acestor medicamente, poate dura mai multe săptămâni până când să se manifeste un efect și pot exista efecte secundare grave, cum ar fi creșterea riscului de sinucidere.

Într-un nou studiu, cercetătorii au adoptat o nouă abordare bazată pe disocierea SERT și o enzimă numită sintaza neuronală a monoxidului de azot (nNos).

Cercetătorii au vrut să vadă ce se întâmplă dacă serotonina ar fi disociată de nNos din creierul modelelor de șoarece, și dacă că ar putea duce la reduceri ale cantității de serotonină într-o parte a creierului (nucleul rafeului dorsal) și la creșterea cantităților în alta (cortexul prefrontal medial). Rezultatul, au teoretizat ei, ar trebui să fie o îmbunătățire rapidă a simptomelor de depresie.

Astfel, oamenii de știință chinezi au dezvoltat un compus numit ZZL-7. Când a fost injectat la șoareci, compusul a modificat declanșarea neuronilor care produc serotonină în nucleul rafeului dorsal și, astfel, a perturbat interacțiunile dintre transportatorii serotoninei și nNos.

Acest lucru a condus la creșterea cantității de serotonină în cortexul prefrontal medial, care, conform cercetătorilor, ar fi probabil resimțită la oameni ca o reducere a simptomelor depresiei.

Întrucât creierul începe să crească aproape imediat cantitatea de serotonină din cortexul prefrontal medial, efectele compusului ar trebui resimțite în câteva ore, spun cercetătorii .

Ei sugerează că disocierea SERT și nNos ca mijloc de combatere a depresiei ar trebui să evite și efectele secundare atât de comune în alte terapii.

scrie un comentariu

2 Comentarii

 1. Anca
  noiembrie 07, 02:38 #1 Anca

  Protoxid de azot, nu oxid nitric.

  Răspunde acestui comentariu
  • Redactia
   noiembrie 07, 10:34 Redactia

   Vă mulțumim pentru semnalare, era o eroare, într-adevăr, am corectat. În acest caz, însă, era vorba de monoxid de azot (nitric oxide), nu de protoxid de azot (nitrous oxide). Numai bine!

   Răspunde acestui comentariu

Adaugă un comentariu