LIVE UPDATE
Categorii: Știri

Un nivel ridicat de colesterol ajută la extinderea cancerului, sugerează un nou studiu

Timp citire articol: 4 minut(e)

Pentru specialiști este important să înțelege ce favorizează creșterea și răspândirea celulelor canceroase. O echipă de cercetători americani de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, a realizat un studiu în laborator pe linii celulare cultivate în vase Petri și pe modele de șoareci pentru a investiga legătura dintre nivelurile ridicate de colesterol și creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Rezultatele analizei sugerează că nivelurile ridicate de colesterol alimentează celulele canceroase prin creșterea rezistenței la moartea celulară.

Descoperirea indică faptul că scăderea nivelului de colesterol nu este numai benefică pentru o sănătate bună, dar poate deveni, de asemenea, benefică în tratamentul cancerului.

Colesterolul, care este o substanță cerosă asemănătoare grăsimilor produsă în ficat, ajută la producerea de hormoni și vitamine esențiale organismului.

În cantități mari, colesterolul se acumulează în organism și formează depozite cunoscute sub numele de plăci, care blochează vasele de sânge. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral, sau la alte probleme de sănătate.

Anumite cercetări implică niveluri ridicate de colesterol în unele tipuri de cancer, iar oamenii de știință nu înțeleg pe deplin mecanismul exact. Descoperirea recentă a echipei de cercetători de la facultatea de medicină Duke propune o explicație pentru acest fenomen.

Studiind reglarea colesterolului în celulele canceroase și șoareci, ei au observat că nivelurile ridicate de colesterol pot alimenta rezistența celulelor canceroase la o formă de moarte celulară, ceea ce poate agrava rezultatele bolii.

Descoperirile lor dezvăluie un mecanism neștiut anterior, prin care nivelurile crescute de colesterol influențează celulele canceroase din organism.

„Noi credem că munca noastră abordează întrebări cu privire la impactul supraalimentației, obezității și a dislipidemiei/hipercolesterolemiei asupra patobiologiei cancerului. Există o abundență de dovezi epidemiologice care leagă hipercolesterolemia de rezultate mai slabe în tratarea majorității tipurilor de cancer, astfel încât acum credem că am găsit și motivul pentru care se întâmplă acest lucru și am definit o modalitate complet nouă de a trata aceste cancere”, explică dr. Donald McDonnell, profesor de farmacologie și biologie a cancerului la Duke University.

Rezultatele cercetării demonstrează că, în realitate, colesterolul ridicat favorizează creșterea cancerelor mamare și ginecologice estrogen-pozitive datorită derivaților colesterolului care acționează ca estrogenul, alimentând creșterea cancerului.

“În acest studiu, echipa de cercetare a observat că tipurile de cancer care nu se bazează pe estrogen pentru a se dezvolta, sunt asociate cu forme și mai grave din cauza colesterolului ridicat. Acest lucru sugerează că există cel puțin un alt mecanism de acțiune a cancerului pentru colesterolul ridicat, ceea ce a stat la baza acestui studiu cuprinzător”, spune dr. Lynne Elmore, director științific principal al departamentului de biologie celulară și cercetare preclinică a cancerului din cadrul Societății Americane de Cancer din Statele Unite.

Folosind linii celulare și modele de șoareci rezultatele arată că 27HC, care este un derivat al colesterolului obținut prin oxidare, este implicat în cancere.

În modelele animale, cercetătorii au observat că expunerea cronică la 27HC a dus la creșterea tumorilor care au devenit extrem de metastatice, adică s-au răspândit din locul în care s-au format inițial în alte părți ale corpului.

Într-o întorsătură interesantă, oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că 27HC a indus stres metabolic în celulele canceroase, ceea ce le-a permis acestora să scape de un proces natural de moarte celulară numit feroptoză (un tip de moarte celulară configurată, dependentă de fier și legată de peroxidarea anumitor acizi grași).

Acest lucru a crescut capacitatea cancerului de a forma tumori și capacitatea metastatică a celulelor canceroase.

Toate aceste constatări arată rolul colesterolului în rezistența celulelor canceroase în procesul de moarte celulară fapt care alimentează creșterea și răspândirea cancerului.

„Dacă știm mediatorii cheie ai cancerului, acest lucru ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unor terapii țintite pentru tratarea și, probabil, prevenirea cancerelor”, concluzionează doctorul Lynne Elmore.

Cecetătorii urmează acum să afle în ce fel rezistența la feroptoză crește capacitatea de formare a tumorii și capacitatea metastatică a celulelor canceroase. Ei plănuiesc să extindă cercetarea și la alte tipuri de cancere, nu doar cele de sân și ginecologice.

Rezultatele acestui studiu se adaugă la informațiile existente disponibile cu privire la colesterol și cancer, însă reprezintă un pas înainte prin explorarea altor mecanisme de acțiune a colesterolului în cancer, ceea ce poate avea o importanță clinică semnificativă.

Rezultatele acestui studiu au apărut luna trecută în jurnalul Nature Communications.

Beatrice Popa

Articole recente

„Proteina nemuririi” din mitocondrii oferă protecție în infarctul miocardic, conform unei cercetări în premieră

Pentru prima dată în cercetările asupra sistemului cardiovascular, o echipă de specialiști a reușit să arate că transcriptaza inversă telomeraza…

28 octombrie 2021 17:33

Medicamentul fluvoxamină, potențial candidat pentru tratamentul Covid-19

Medicamentul antidepresiv fluvoxamină este un potențial candidat pentru tratamentul Covid-19, reducând semnificativ riscul de spitalizare din cauza bolii, potrivit rezultatelor…

28 octombrie 2021 17:28

Guvernul primește o donație de aproape 50.000 de cutii de favipiravir de la compania Terapia Cluj

Guvernul acceptă o donație de 48.500 de cutii de favipiravir, un antiviral folosit off-label în tratamentul Covid-19, de la compania…

28 octombrie 2021 15:13

O nouă explicație pentru căderea părului, identificată de cercetători

Celulele stem își pierd adezivitatea și scapă din foliculul de păr provocând căderea părului, spun specialiști de la Northweast Medicine…

28 octombrie 2021 14:12

3 semne care te ajută să recunoști un accident vascular cerebral. 29 octombrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Accidentului Vascular Cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală în care timpul este foarte important. Minutele câștigate sunt vieți salvate. De…

28 octombrie 2021 13:15

Producătorii și importatorii de medicamente ar putea fi obligați să finanțeze colectarea și eliminarea medicamentelor expirate

Producătorii și importatorii de medicamente ar putea suporta costurile de gestionare a deșeurilor de medicamente de la populație, fie în…

28 octombrie 2021 12:35

O echipă de cadre medicale din Danemarca ajută medicii români în tratarea pacienților cu forme severe de Covid-19

O echipă de cadre medicale din Danemarca, formată din 3 medici şi 6 asistenţi medicali, a sosit în România îpentru…

28 octombrie 2021 12:18

Covid-19 în România: continuă tendința de scădere a numărului de cazuri noi

România a ajuns joi la 1.616.027 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, după ce în ultimele 21 de ore încă 13.197…

28 octombrie 2021 12:04

Studiu: Fluoxetina, potențial candidat pentru tratamentul degenerescenței maculare atrofice

Medicamentul antidepresiv fluoxetină, cunoscut mai bine sub numele comercial de Prozac, ar putea oferi primul tratament pentru principala cauză a…

28 octombrie 2021 9:55

Prof. farm. Robert Ancuceanu, ANMDMR, despre evaluarea noilor terapii: Am ajuns la evaluarea cererilor depuse în lunile martie-aprilie

În ultimii 20 - 30 de ani s-au făcut progrese importante atât în privința diagnosticului osteoporozei, cât și al tratamentului…

28 octombrie 2021 9:00