Un nou medicament anti-Covid-19 cu administrare orală a redus riscul de spitalizare cu 89% în studiile clinice

Un nou medicament anti-Covid-19 cu administrare orală a redus riscul de spitalizare cu 89% în studiile clinice

Un nou medicament antiviral cu administrare orală a redus ratele de spitalizare şi deces cu 89% la adulţii cu risc de a dezvolta forme severe de Covid-19, a anunţat compania Pfizer, care s-a alăturat cursei pentru realizarea unui medicament uşor de utilizat în tratarea coronavirusului.

În prezent, majoritatea tratamentelor Covid-19 sunt cu administrare intravenoasă (IV). Un alt medicament împotriva Covid-19 cu administrare orală, dezvoltat de concurentul Merck/MSD, a fost aprobat recent în Marea Britanie şi este în curs de evaluare în alte ţări. 

De la începutul pandemiei, cercetătorii din întreaga lume şi-au propus să găsească o pastilă care să trateze Covid-19 şi care să poată fi luată de acasă de către cei bolnavi, pentru a uşura simptomele, a accelera recuperarea şi a ţine oamenii departe de spital.

A avea pastile care să trateze precoce Covid-19 „ar fi un progres foarte important", a declarat dr. John Mellors, şeful departamentului de boli infecţioase de la Universitatea din Pittsburgh.

„Dacă cineva dezvoltă simptome şi este testat pozitiv, am putea trimite o reţetă la farmacia locală, aşa cum facem pentru multe, multe boli infecţioase", spune dr. Mellors, care nu a participat la studiul realizat de Pfizer.

La sfârşitul săptămânii trecute, gigantul farma a publicat rezultatele preliminare ale studiului său efectuat pe 775 de adulţi. Rata combinată de spitalizare sau deces după o lună, la pacienţii care au primit medicamentul companiei împreună cu un alt antiviral, la scurt timp după ce au prezentat simptome Covid-19, a scăzut cu 89%, comparativ cu pacienţii care au primit un placebo.

Mai puţin de 1% dintre pacienţii care au luat medicamentul au necesitat spitalizare şi nu s-a înregistrat niciun deces. În grupul de comparaţie, 7% dintre pacienţi au fost spitalizaţi şi s-au înregistrat şapte decese.

„Speram să avem ceva extraordinar, dar este rar să vedem un medicament care are aproape 90% eficacitate şi 100% protecţie pentru deces", a declarat dr. Mikael Dolsten, directorul ştiinţific al Pfizer.

Participanţii la studiu au fost nevaccinaţi, cu Covid-19 uşor până la moderat, şi prezentau un risc ridicat de spitalizare din cauza unor comorbidităţi precum obezitate, diabet sau boli de inimă.

Tratamentul a început în termen de trei până la cinci zile de la simptomele iniţiale şi a durat cinci zile. Pacienţii care au primit medicamentul mai devreme au prezentat rezultate puţin mai bune, ceea ce subliniază necesitatea testării pentru identificarea infectării şi adminstrarea cât mai rapid a tratamentului.

Pfizer a raportat şi detalii referitoare la efectele secundare, dar a spus că rata de probleme a fost similară între grupuri într-un procent de aproximativ 20%.

Un grup independent de experţi medicali care monitorizează studiul a recomandat oprirea acestuia mai devreme, procedura standard atunci când rezultatele intermediare arată un beneficiu atât de clar. Datele nu au fost încă publicate pentru peer-review, procesul normal de verificare care se aplică noilor cercetări medicale.

FDA a stabilit o întâlnire publică la sfârşitul acestei luni pentru a revizui pastila fabricată de Merck, cunoscută sub numele de molnupiravir. Compania a raportat în septembrie că medicamentul său a redus ratele de spitalizare şi deces cu 50%. Experţii au avertizat împotriva comparării rezultatelor preliminare din cauza diferenţelor dintre studii, inclusiv locul în care au fost efectuate şi tipurile de variante ale virusului care circulau.

„Este prea devreme pentru a spune cine a câştigat cursa de o sută de metri. Există o mare diferenţă între 50% şi 90%, dar trebuie să ne asigurăm că populaţiile sunt comparabile", spune dr. Mellors.

Deşi pastila celor de la Merck este mai avansată în procesul de autorizare, medicamentul Pfizer ar putea beneficia de un profil de siguranţă mai familiar pentru FDA şi care să indice mai puţine semnale de alarmă.

În timp ce femeile însărcinate au fost excluse din studiul Merck din cauza unui risc potenţial de malformaţii congenitale, medicamentul Pfizer nu a avut restricţii similare. Medicamentul Merck funcţionează prin interferarea cu codul genetic al coronavirusului, o abordare nouă şi inedită a perturbării virusului.

Medicamentul Pfizer face parte dintr-o familie de medicamente antivirale identificate în urmă cu un deceniu şi cunoscute sub numele de inhibitori de protează, care au revoluţionat tratamentul HIV şi hepatitei C. Medicamentele blochează o enzimă cheie pe care viruşii trebuie să o înmulţească în corpul uman. 

Tratamentul a fost identificat pentru prima dată în timpul epidemiei de SARS, originară din Asia, în 2003. Anul trecut, cercetătorii companiei au decis să studieze acelaşi medicament pentru Covid-19, având în vedere asemănările dintre cele două coronavirusuri.

SUA au aprobat încă un medicament antiviral pentru Covid-19, remdesivir şi au autorizat trei terapii cu anticorpi care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului. Acestea trebuie administrate însă prin IV sau injecţie în spitale sau clinici, iar procesul a fost perturbat de ultimul val al variantei Delta.

viewscnt