Medicamentul experimental donanemab dezvoltat de compania farmaceutică americană Eli Lilly a obţinut rezultate promiţătoare într-un studiu clinic de fază intermediară, încetinind declinul cognitiv asociat afecţiunii, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de producător.
Medicamentul este un anticorp dezvoltat pentru a înlătura acumulările de proteine beta-amiloide din creier, asociate bolii Alzheimer. Mai precis, donanemab ţinteşte un subgrup de proteine beta-amiloide, numite N3pG.
Studiul clinic de faza a II-a a inclus 272 de pacienţi şi a atins obiectivul principal fixat, de a obţine o schimbare semnificativă statistic a declinului clinic într-o perioadă de observare de 18 luni.
După o perioadă de tratament cu donanemab, în care nivelul de plăci din creier s-a redus la nivelul observat la persoanele sănătoase - care la unii pacienţi a duarat doar câteva luni -, pacienţilor li s-a administrat placebo.
""Studiul a arătat că prezenţa amiloidelor este un factor important de accelerare a bolii Alzheimer", a explicat Daniel Skovronsky, director ştiinţific al Eli Lilly, citat de Reuters.
Totuşi, există şi alţi factori importanţi în dezvoltarea şi evoluţia bolii, potrivit autorilor studiului.
La 27% dintre pacienţii incluşi în studiu şi trataţi cu donanemab s-a observat o reacţie adversă denumită ARIA-E (umflare a creierului)
Studiul clinic a îndeplinit şi unele obiective secundare, privind nivelul cognitiv şi funcţiile cognitive, însă nu a obţinut rezultate semnificative statistic în toate domeniile.
Compania derulează în prezent un alt studiu clinic în care este testat medicamentul donanemab, cu 500 de participanţi.