Un nou sistem de administrare a medicamentelor ar putea reduce numărul de injecții zilnice pentru diabet la doar trei pe an

Un nou sistem de administrare a medicamentelor ar putea reduce numărul de injecții zilnice pentru diabet la doar trei pe an
noiembrie 27 08:55 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 6 minut(e)

Medicamentele de gestionare a dietei au transformat îngrijirea diabetului zaharat de tip 2, dar rutina zilnică de injectare este dificilă pentru unii pacienți. Un nou hidrogel ar putea însemna pentru aceștia injecții administrate doar trei ori pe an.

O echipă multidisciplinară de la Universitatea americană Stanford a dezvoltat un nou sistem de administrare a medicamentelor pe bază de hidrogel care transformă dozele zilnice sau săptămânale de medicamente pentru diabet și controlul greutății, cum ar fi Ozempic (semaglutidă), Mounjaro (tirzepatidă), Trulicity (dulaglutida), Victoza ( liraglutid) și altele, într-o injecție care poate fi administrată o dată la patru luni.

Într-un nou studiu, publicat la 21 noiembrie în Cell Reports Medicine, cercetătorii consideră că un astfel de sistem va îmbunătăți considerabil gestionarea atât a diabetului zaharat, cât și a greutății, și de asemenea, va îmbunătăți accesul pacienților la medicamente și îi va ajuta pe cei cu diabet zaharat de tip 2 să-și îmbunătățească rezultatele pe termen lung în ceea ce privește sănătatea.

Toate aceste medicamente acționează prin imitarea hormonului peptidă asemănătoare cu glucagonul 1 (GLP-1). Dar, oricât de bune ar fi aceste medicamente pentru a-i ajuta pe oameni să își gestioneze dieta și greutatea, injecțiile zilnice sau săptămânale reprezintă o povară pentru mulți pacienți.

„Respectarea strictă a regimurilor de tratament este una dintre cele mai mari provocări în gestionarea diabetului zaharat de tip 2″, a declarat într-un comunicat al universității, Eric Appel, profesor la Stanford și cercetător principal la dezvoltarea noului hidrogel care permite eliberarea lentă a medicamentelor de control al dietei timp de mai multe luni.

Având nevoie de doar trei injecții pe an, ar fi mult mai ușor pentru persoanele cu diabet sau obezitate să se țină de tratament, a precizat cercetătorul.

Jumătate de miliard de oameni din întreaga lume suferă de diabet zaharat de tip 2, dintre care 130 de milioane numai în America.

Se estimează că tratamentul costă Statele Unite mai mult de 400 de miliarde de dolari în fiecare an.

Introduse abia recent, medicamentele GLP-1 au fost descrise ca fiind „medicamente miraculoase”, cu puține efecte secundare și cu un control profund al aportului de energie, ajutându-i pe pacienți să se simtă mai sătui și mai puțin înfometați și vizând alte efecte alimentare legate de recompense.

Noile hidrogeluri nanocompozite

Secretul hidrogelului constă în caracteristicile fizice unice ale nanoparticulelor folosite.

Hidrogelurile nu sunt noi – mulți oameni poartă astăzi lentile de contact realizate din hidrogeluri, de exemplu – dar acestea sunt concepute pentru a rezista la rupere și pentru a-și păstra forma.

În schimb, acest nou hidrogel este conceput cu polimeri și nanoparticule care sunt slab legate între ele, astfel încât să se mențină împreună ca un gel, dar să se disipeze lent în timp.

Hidrogelul este format dintr-o plasă de lanțuri de polimeri și nanoparticule care rețin moleculele de medicament până când aceasta se dizolvă, eliberând medicamentele.

„Hidrogelul nostru se topește pe parcursul mai multor luni ca un cub de zahăr care se dizolvă în apă, moleculă cu moleculă”, au explicat cercetătorii.

Noul hidrogel, cunoscut sub numele de hidrogel din nanoparticule de polimeri (PNP), are o calitate „Goldilocks” (exact cât trebuie – o metaforă după povestea) de curgere ca un fluid care poate fi injectat cu ușurință cu instrumente comerciale existente, dar o stabilitate asemănătoare unui gel suficient de durabilă în organism pentru a rezista întreaga perioadă de patru luni.

Moleculele medicamentelor GLP-1 sunt formulate în hidrogel și sunt distribuite în mod egal în timp, pe măsură ce hidrogelul se topește încet.

Medicul injectează o cantitate mică de gel, cunoscută sub numele de „depozit”, din hidrogelul încărcat cu medicamente sub piele, într-un loc convenabil, cum ar fi sub braț.

Cheia pentru cercetători este de a proiecta hidrogelul astfel încât acest depozit să fie suficient de mic pentru a fi confortabil și discret pentru pacient, dar suficient de mare și de durabil pentru a rezista timp de patru luni.

Echipa de la Stanford consideră că a obținut această măsură de control.

Ei au ales ca perioada de eliberare a medicamentului să fie de patru luni pentru a se potrivi cu frecvența cu care oamenii se întâlnesc efectiv cu medicul sau endocrinologul lor.

Potențial promițător

Până în prezent, echipa a testat noul sistem de eliberare a medicamentelor la șobolani de laborator cu un succes ridicat.

La șobolani, o singură injecție a terapiei pe bază de hidrogel a îmbunătățit gestionarea glicemiei și a greutății în comparație cu injecțiile zilnice ale unui medicament comercial de top, precizează autorii.

În timp ce acest hidrogel a fost conceput special pentru regimul de control de patru luni al GLP-1, echipa a reușit să ajusteze cu succes termenele de eliberare la orice interval de timp, de la câteva zile până la mai mult de șase luni.

Cercetătorii de la Stanford spun că astfel de sisteme au fost utilizate și cu alte proteine, vaccinuri și chiar celule terapeutice, și există dovezi că medicamentele GLP-1 pot reduce, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare.

Toate aceste semne indică posibilitatea promițătoare ca acest sistem de administrare a medicamentelor să poată fi aplicat și altor medicamente în cazul altor afecțiuni.

„S-au obținut chiar rezultate foarte promițătoare în cazul copiilor cu diabet zaharat de tip 1″, a declarat Appel despre potențialul terapiei.

Urmează testele pe porci, a căror piele și sisteme endocrine sunt cele mai asemănătoare cu cele ale oamenilor.

Dacă aceste teste decurg conform planului, echipa ar putea începe testele clinice pe oameni într-un an și jumătate sau doi ani.

„Cel puțin, am deschis o cale pentru eliberarea prelungită a tratamentelor terapeutice antidiabetice și anti-obezitate pe bază de GLP-1, care ar putea avea un impact benefic asupra gestionării diabetului zaharat de tip 2 și, poate, și a altor afecțiuni”, a concluzionat profesorul de la Stanford.

Această cercetare a fost finanțată de Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale și de Centrul de cercetare a diabetului de la Stanford, Statele Unite.

Foto articol: Cercetătorii de la Stanford au dezvoltat o tehnologie de hidrogel injectabil care permite administrarea medicamentelor GLP-1 o dată la patru luni, în comparație cu injecțiile zilnice. Produsul medicamentos pe bază de hidrogel, cu o singură injecție, ar putea reduce drastic frecvența intervențiilor terapeutice, crescând semnificativ calitatea vieții pacienților și reducând complicațiile legate de gestionarea diabetului. Credit imagine: Andrea Ivana d’Aquino.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu