Un nou tratament ar putea elimina rapid monoxidul de carbon din sânge

Un nou tratament ar putea elimina rapid monoxidul de carbon din sânge

Pentru cei care suferă o intoxicaţie cu monoxid de carbon opţiunile de tratament sunt limitate. Cercetătorii au dezvoltat acum un potenţial tratament care ar putea elimina rapid monoxidul de carbon din sânge.

Monoxidul de carbon este un gaz toxic, incolor şi inodor, care ia naştere printr-o ardere (oxidare) incompletă a substanţelor care conţin carbon, şi poate fi un criminal tăcut.

Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, în fiecare an se înregistrează mai mult de 400 de decese şi 20.000 de persoane ajung la camera de urgenţă din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon, iar opţiunile de tratament sunt limitate.

Cele mai frecvente simptome în cazul intoxicaţiei cu monoxid de carbon sunt durerile de cap, ameţeală, slăbiciune, deranj la stomac, vărsături, dureri în piept şi confuzie, şi sunt foarte asemănătoare gripei. Astfel, persoanele pot prezenta simptome fără să-şi dea seama de pericol şi pot întârzia să solicite ajutor medical de specialitate.

„În prezent, principalul tratament pentrru cei care se intoxică cu monoxid de carbon este aerul proaspăt. Dar este nevoie de patru până la şase ore pentru ca nivelul de CO din sânge să fie redus la jumătate. Cu oxigen 100% sau oxigen hiperbaric, timpul se scurtează, dar chiar şi atunci, nivelurile ridicate de CO din sânge pot persista suficient de mult pentru a duce la anumite deficite pe termen lung şi probleme neurologice“, a explicat Tim Johnstone, profesor asistent de chimie şi biochimie la universitatea Santa Cruz din California, care a dezvoltat noul tratament.

Monoxidul de carbon este format dintr-un atom de oxigen şi un atom de carbon. În sânge, CO se leagă de complexul de fier din hemoglobină, împiedicând această proteină să funcţioneze normal şi să transporte oxigenul din plămâni în ţesuturile din restul corpului.

Pentru a reduce acest comportament, cercetătorii au proiectat molecule mici cu caracteristici asemănătoare domeniului activ al hemoglobinei, care pot lega CO mult mai strâns decât proteina din sânge. Într-o lucrare publicată recent în Chemical Communications, echipa a descris capacitatea unei astfel molecule de a lega CO, de a izola CO care este deja legat de hemoglobină şi de a recupera celulele roşii din sânge expuse la CO, toate aceste abilităţi fiind semne promiţătoare pentru un viitor antidot.

Cercetătorii spun că aceste rezultate preliminare oferă speranţă pentru dezvoltarea pe viitor a unui tratament de îngrijire cu administrare rapidă.

viewscnt