Un nou tratament cu 3 medicamente pentru tuberculoză multidrog rezistentă îi vindecă pe 90% din pacienţi

Un nou tratament cu 3 medicamente pentru tuberculoză multidrog rezistentă îi vindecă pe 90% din pacienţi

Noul tratament combinat cu bedachilină, pretomanid şi linezolid îi vindecă pe 90% dintre pacienţii cu tuberculoză rezistentă la medicamente în doar 6 luni, arată rezultatele unui studiu clinic realizat de cercetători americani.

Noul studiu, prezentat recent în publicaţia ştiinţifică New England Journal of Medicine, arată că noul tratament are o rată de succes tipică mai degrabă pentru pacienţii cu forme de tuberculoză care nu sunt rezistente la medicamente.

“Este foarte semnificativ şi preprezintă, probabil, cel mai mare avans în tratamentul tuberculozei din anii 1970”, a declarat dr. Richard Chaisson, director al Centrului pentru Cercetarea Tuberculozei de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, citat de Reuters.

Cu tratamentele actuale, rata de succes la pacienţii cu tuberculoză rezistentă la medicamente este mult mai scăzută – cu mult sub 50%. În Africa de Sud, ţară în care a fost realizat studiul clinic, rata de succes la pacienţii cu tuberculoză rezistentă la tratament de este de doar 14%, în medie.

Tratamentele actuale presupun administrarea a până la 7 medicamente pentru tuberculoza multidrog rezistentă pentru cel puţin 18 luni şi provoacă multe reacţii adverse.

“Tratamentul tuberculozei multidrog rezistente din ultimii 20 de ani a constat într-un amestec oribil de medicamente cu toxicitate înaltă şi eficienţă scăzută. Jumătate dintre pacienţi şi-au pierdut auzul.  Aşa că un tratament complet oral, care durează 6 luni şi are o rată de succes de 90% este ceva spectaculos”, a comentat dr. Chaisson.

Tuberculoza ucide circa 1,5 milioane de oameni în fiecare an pe plan mondial, iar numărul de noi cazuri este estimat la 10 milioane pe an, din care circa jumătate de milion sunt multidrog rezistente.

În ultimele decenii, descoperirea de noi tratamente eficiente pentru tuberculoza multidrog rezistentă s-a lovit de dificultăţi şi doar 3 noi medicamente pentru tuberculoză au fost aprobate în ultimele 4 decenii – între care şi pretomanid.

Mycobacterium tuberculosis, bacteria care provoacă tuberculoza, dezvoltă rezistentă la tratamentele convenţionale, iar cercetătorii care au realizat noul studiu consideră că sunt necesare analize suplimentare pentru a testa dacă noul tratament riscă să se confrunte, de asemenea, cu o rezistenţă crescută în timp.

REZULTATELE STUDIULUI

Studiul clinic a înrolat 109 pacienţi din Africa de Sud, din care 51% aveau HIV. Pacienţii au fost diagnosticaţi cu tuberculoză cu 11,75 ani, în medie, înainte de începerea studiului.

La 6 luni după terminarea tratamentui cu bedachilină, pretomanid şi linezolid, s-a înregistrat eşec al tratamentului sau recidivă la doar 10% dintre pacienţi.

Reacţiile adverse cele mai frecvente la noul tratament au fost asociate cu medicamentul linezolid – în special neuropatie (81% din pacienţi).

Din această cauză, la 66% dintre pacienţii incluşi în studiu s-a întrerupt temporar administrarea de  linezolid, iar la o parte dintre ceilalţi 34% s-a redus temporar doza administrată.

Totuşi, cercetătorii consideră că problema reacţiilor adverse poate fi controlată prin reduceri temporare ale dozelor administrate. De altfel, niciun pacient nu a întrerupt complet tratamentul pe durata studiului clinic.

Potrivit cercetătorilor, noul tratament este mult mai ieftin decât cele actuale, care includ mai multe medicamente şi durează mai mult.

viewscnt