Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus marţi un nou ser împotriva mpox pe lista vaccinurilor de utilizare de urgenţă. Vaccinul este al doilea aprobat de agenţia ONU şi primul aprobat pentru copiii cu vârsta de un an şi peste.
OMS a autorizat al doilea vaccin pentru utilizare împotriva mpox, cunoscută anterior ca „variola maimuţei”, o infecţie virală care provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei şi leziuni cutanate purulente şi, deşi este de obicei uşoară, în cazurile grave poate fi fatală. Serul este recomandat ca doză unică pentru persoanele cu vârsta de un an şi peste.
Organizaţia caritabilă Save the Children a declarat săptămâna trecută că cazurile de mpox în rândul copiilor au crescut cu peste 130% în Republica Democratică Congo (RDC), care are cel mai mare număr de cazuri de virus.
Varianta mpox clada Ib este o nouă formă a virusului şi este considerată că provocă o boală mai gravă decât clasa II, ceea ce a determinat, OMS să declare mpox, în luna august, „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai înalt nivel de alertă al său, pentru a doua oară în doi ani, după ce un focar din Republica Democratică Congo (RDC) s-a răspândit în ţările vecine din Africa.
În septembrie, după ce a fost criticată pentru că a acţionat prea lent în privinţa vaccinurilor, OMS a aprobat vaccinul dezvoltat de compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic pentru mpox, adăugând că acesta poate fi utilizat la sugari, copii şi adolescenţi „în situaţii de epidemie în care beneficiile vaccinării depăşesc riscurile potenţiale”, şi a declarat că ia în considerare şi alte opţiuni de vaccinuri potenţiale, informează Reuters.
Luna trecută, agenţia a extins utilizarea vaccinului la persoanele în vârstă de 12 ani şi peste.
Marţi, OMS a anunţat că a autorizat vaccinul LC16 al producătorului japonez KM Biologics pentru utilizare de urgenţă împotriva mpox, potrivit unui comunicat.
Vaccinul este al doilea aprobat de agenţia ONU şi primul aprobat pentru copiii cu vârsta de un an şi peste.
Guvernul Japoniei va dona în Congo, 3,05 milioane de doze de vaccin, împreună cu ace specializate, a declarat OMS.
Vaccinul a fost utilizat în Japonia în timpul epidemiilor anterioare de mpox şi s-a dovedit a fi sigur şi eficient, inclusiv la persoanele cu HIV, a menţionat agenţia ONU.
KM Biologics, o subsidiară a producătorului de dulciuri Meiji Holdings, produce în principal vaccinuri pentru oameni şi uz veterinar.
Aprobarea vaccinului „marchează un pas semnificativ în răspunsul nostru la urgenţa actuală, oferind o nouă opţiune pentru a proteja toate populaţiile, inclusiv copiii”, a declarat într-un comunicat dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru accesul la medicamente şi produse de sănătate.
„Vaccinurile sunt unul dintre instrumentele importante pentru a ajuta la limitarea focarului, ca parte a unei strategii de răspuns cuprinzătoare care include, de asemenea, îmbunătăţirea testării şi diagnosticării, tratamentul şi îngrijirea, controlul prevenirii infecţiilor, precum şi implicarea şi educaţia în cadrul comunităţilor afectate”, a precizat acesta.
OMS a avertizat că vaccinul nu ar trebui să fie utilizat în timpul sarcinii sau de către persoanele imunocompromise.
Potrivit celor mai recente cifre ale OMS, au existat peste 50.500 de cazuri confirmate şi suspectate de mpox în Africa în acest an şi mai mult de 1.100 de decese pe continent din cauza bolii.
Mai multe epidemii de mpox sunt în prezent active în RDC şi, într-o măsură mai mică, în câteva ţări vecine. Ele sunt alimentate de două versiuni diferite ale virusului mpox, clada I, care circulă de decenii, şi clada Ib, o variantă nouă, mai puţin studiată, mai contagioasă şi mai severă, care îngrijorează comunitatea internaţională cu privire la o potenţială pandemie.
Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuţei (monkeypox), a fost o problemă de sănătate publică în unele părţi ale Africii din 1970, dar a primit puţină atenţie la nivel mondial până când a apărut la nivel internaţional în 2022, determinând OMS să declare o urgenţă de sănătate globală, pe care a încheiat-o 10 luni mai târziu.
O nouă tulpină a virusului, cunoscută sub numele de clada Ib, este din nou atenţia lumii după ce OMS a declarat, pe 14 august, o nouă urgenţă de sănătate publică de interes internaţional – cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel global – pentru a doua oară în doi ani.
Tulpina este o versiune mutantă a cladei I, o formă de mpox răspândită prin contact cu animale infectate, care a fost endemică în Congo timp de decenii.
Infecţia cu mpox provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei, dureri musculare şi leziuni cutanate purulente, iar în cazurile mai grave poate ucide.
Cel mai frecvent utilizat vaccin împotriva mpox oferă imunitate parţială la boală, dar nu este întotdeauna capabil să prevină simptomele severe sau transmiterea infecţiei.
Ambele forme pot fi transmise prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual.
Tulpini de mpox au fost raportate în 80 de ţări - dintre care 19 în Africa - până în acest an, a precizat OMS.