Viaţa modernă poate duce la niveluri mai ridicate de stres şi anxietate, ceea ce a dus la o creştere a incidentei afectiunilor psihice, dar si o intensificare a simptomelor. Schizofrenia este o tulburare psihica majoră, care cuprinde o serie de afecţiuni din clasa psihozelor (tulburări ce alterează gândirea şi percepţia), şi se caracterizează printr-un deficit cognitiv şi un important declin funcţional. Fiindcă este vorba de un spectru de simptome, şi nu de o afecţiune de sine stătătoare, diagnosticul diferenţial este deosebit de important, pentru a se putea face distincţia între schizofrenie şi alte tulburări, cum ar fi tulburările afective sau cele declanşate de consumul de substanţe halucinogene.
Tulburările din spectrul schizofreniei afectează 3,7 milioane de adulţi numai în Statele Unite, o cifră de până la trei ori mai mare decât se ştia până recent, potrivit unui studiu recent.
Acum, un potenţial tratament pentru schizofrenie reuşit de Centrul Warren pentru descoperirea medicamentelor pentru afecţiuni neurologice (WCNDD) a fost autorizat de către Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru a fi utilizat în faza 1 a studiilor clinice. Este al treilea tratament WCNDD care atinge acest punct de referinţă.
Medicamentul este un modulator alosteric şi acţionează printr-un mecanism care a fost validat clinic în tratamentul unor tulburări precum schizofrenia.
Reglarea alosterică reprezintă mecanismul de reglare a unei enzime sau a unei alte proteine prin intermediul legării unei molecule efector la situsul alosteric al proteinei respective, adică la un situs diferit de situsul de activare al proteinei.
FDA a autorizat aplicaţia NMRA-266 ca medicament nou pentru investigaţie clinică, ceea ce permite începerea testării la oameni.
Centrul de cercetări a universităţii Vanderbilt speră că se află la un pas semnificativ mai aproape de a ajuta la îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu schizofrenie.
Studiul clinic a fost iniţiat de Neumora Therapeutics, o companie biofarmaceutică înfiinţată pentru a face faţă crizei globale a bolilor cerebrale prin adoptarea unei abordări fundamental diferite a modului în care sunt dezvoltate tratamentele.
Vanderbilt şi Neumora au semnat în februarie 2022 o licenţă exclusivă la nivel mondial şi un acord de colaborare în domeniul cercetării pentru două serii noi de compuşi modulatori ai receptorilor M4, inclusiv NMRA-266.
Acordul s-a axat pe receptorul muscarinic M4, pe care NMRA-266 îl vizează prin modulare alosterică pozitivă.
Receptorii muscarinici reprezintă un tip de receptori colinergici, de care se leagă acetilcolina şi alte substanţe, şi sunt receptori cuplaţi cu proteina G. Se regăsesc în membrana celulară a unor tipuri de neuroni şi în alte tipuri de celule.
În studiile preclinice efectuate, s-a constatat că NMRA-266 este foarte selectiv pentru receptorul M4, zona creierului care reglează neurotransmisia dopaminei.
Transmisia hiperactivă a dopaminei este legată de simptomele pozitive, negative şi cognitive ale schizofreniei.
Acest mecanism fundamental diferit prin care acţionează NMRA-266 este foarte selectiv pentru circuitele cerebrale implicate în schizofrenie, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca acesta să aibă efectele adverse ale antagoniştilor dopaminei actuali - ceea ce duce la un standard îmbunătăţit de îngrijire pentru persoanele cu schizofrenie.
Iniţierea acestui studiu de fază 1 este un pas important în dezvoltarea NMRA-266, spun cercetătorii.
„În studiile preclinice, NMRA-266 a demonstrat un profil farmacologic favorabil care include o potenţă ridicată şi selectivitate pentru subtipul de receptor M4, meritând avansarea sa în clinică", a declarat dr. Robert Lenz, vicepreşedinte executiv şi şef al departamentului de cercetare şi dezvoltare la Neumora, într-un comunicat.
„Având în vedere profilul său preclinic şi validarea clinică a clasei de receptori muscarinici M4 în tratarea schizofreniei, credem că NMRA-266 are un potenţial puternic ca tratament pentru tulburările neuropsihice", a mai precizat el.
Studiile clinice pe oameni reprezintă un progres semnificativ în cadrul unui proces de dezvoltare a medicamentelor în cinci etape.
Cercetările de descoperire a medicamentelor încep în laborator şi sunt urmate de cercetări preclinice pentru a răspunde la întrebările de bază privind siguranţa.
Apoi urmează cercetarea clinică pentru a se asigura că tratamentul este sigur şi eficient.
FDA analizează apoi toate datele prezentate. În cazul în care este aprobat, produsul terapeutic va fi pus la dispoziţia publicului şi va fi monitorizat de către FDA în ceea ce priveşte siguranţa sa atât timp cât este disponibil.