Un român schimbă chirurgia oncologică. Creația sa ar putea fi folosită în tratarea cancerului în 10 ani

Un român schimbă chirurgia oncologică. Creația sa ar putea fi folosită în tratarea cancerului în 10 ani
ianuarie 23 14:20 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Dragoș Axinte (foto), profesor de inginerie la universitatea din Nottingham, conduce echipa de oameni de știință care a dezvoltat un robot pentru proceduri chirurgicale oncologice.

Un robot care imită flexibilitatea unui șarpe ar putea fi folosit în chirurgia cancerului în decurs de 10 ani, spun experții.

Robotul controlat de la distanță a fost botezat COBRA și a fost folosit anterior în ingineria motoarelor cu reacție și la centralele nucleare.

„Am început testele timpurii pentru a vedea dacă robotul poate efectua proceduri chirurgicale”, a declarat Dragoș Axinte, profesor de inginerie la universitatea din Nottingham, care conduce echipa de oameni de știință.

Cercetătorii colaborează cu Rolls-Royce pentru a adapta utilizarea robotului COBRA în chirurgie, în special în chirurgia cancerului de gât și intervenția chirurgicală a leziunilor.

În prezent, astfel de proceduri medicale sunt efectuate cu instrumente endoscopice, dar potrivit cercetătorilor, COBRA ar putea oferi mai multă dexteritate, precizie și o vedere de înaltă definiție echipelor chirurgicale.

Robotul a fost testat deja ca parte a unui studiu preliminar, la un spital din Leicester.

„Până acum, ceea ce am făcut cu această tehnologie a fost să accesăm interiorul motoarelor”, a spus profesorul Axinte, directorul centrului tehnologic al universității (UTC).

„Am fost contactați de câțiva chirurgi de la spitalul Leicester pentru a transpune această tehnologie în domeniul medical”, a precizat românul.

Potrivit acestuia, robotul are potențial într-o gamă largă de aplicații, medicina fiind una dintre direcțiile de cercetare.

Robotul ultra-subțire cu o lungime de aproape cinci metri, are aproximativ aceeași grosime ca cea a unui creion (9 mm  în diametru), ceea ce-i permite să se strecoare cu ușurință prin spații înghesuite și prin curbe rotunde.

Primele studii cu robotul COBRA pentru utilizarea medicală, au fost deja efectuate sub conducerea medicului dr. Oladejo Olaleye, un chirurg ORL-ist la spitalele universitare din Leicester, parte a Serviciului Național de Sănătate (NHS) din UK.

Robotul a fost testat pe un manechin uman pentru a accesa prin gură, zone în prezent inaccesibile din partea din spate a gâtului, fără o intervenție chirurgicală extrem de invazivă.

Camera de înaltă definiție a oferit imagini excelente din interiorul gâtului, afișate pe un ecran de operare.

„Obținerea unei vederi clare asupra cancerelor de gât și de corzi vocale se va traduce, sperăm, în eliminarea completă a tumorilor cu mai puțină durere, recuperare mai rapidă din spital, supraviețuire îmbunătățită și rezultate mai bune de reabilitare pentru pacienții noștri”, a declarat dr. Olaleye.

Consiliul de Cercetare pentru Inginerie și Științe Fizice a universității din Nottingham a asigurat finanțarea proiectului, dezvoltând astfel primul robot de acest gen din Marea Britanie, potrivit BBC.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu